Όταν τα κοντάρια σηκώνονται και οι… ζόρικες πτήσεις ξεκινούν, αυτές που κάνουν όσοι μπορούν να ανέβουν στο βάθρο, ο Κώστας Φιλιππίδης είναι πάντα εκεί. Στις τελευταίες μεγάλες διοργανώσεις, δύσκολα θα θυμηθεί κάποιος μία στην οποία ο Έλληνας πρωταθλητής δεν έπαιξε καθοριστικό ρόλο. Κάτι που έκανε και στην Πράγα.
Ο Φιλιππίδης ήταν ξανά εκεί, μαχητικός, διεκδικητικός, δείχνοντας το καλύτερο φετινό πρόσωπο. Και μπορεί το μετάλλιο να μην ήρθε και να πήρε την πέμπτη θέση στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, αλλά έφυγε με το κεφάλι ψηλά από έναν τελικό που ήταν ξανά σόου του Renaud Lavillenie.
Ολοκλήρωσε τον αγώνα του με άλμα στα 5,75 μ., το καλύτερο φετινό του, ενώ στη συνέχεια έκανε προσπάθειες στα 5,80 μέτρα, τρία εκατοστά κάτω από το πανελλήνιο ρεκόρ. Δεν κατάφερε να περάσει αυτό το ύψος, το οποίο θα του επέτρεπε να συνεχίσει να διεκδικεί ένα μετάλλιο.
Ο Φιλιππίδης ξεκίνησε με μία άκυρη προσπάθεια στα 5,45 μ., αλλά από εκεί και μετά ήταν αλάνθαστος. Πέρασε αυτό το ύψος με τη δεύτερη, ενώ ένα άλμα ήταν αρκετό για τα 5,55 μ., 5,65 μ., 5,75 μέτρα.
Απλά και μόνο… Lavillenie
«Simply the best», ακουγόταν από τα μεγάφωνα του O2 Arena την τελευταία φορά που ο Renaud Lavillenie προσγειώθηκε στο στρώμα, στο άλμα που έκλεισε τον τελικό του επί κοντώ. Τι πιο ταιριαστό από αυτό το στίχο, για τον Γάλλο που τα έκανε σχεδόν όλα πάλι σε αυτό το σόου. Σχεδόν, γιατί του έλειψε το παγκόσμιο ρεκόρ. Αλλά το προσπάθησε.
Στην Πράγα, ο Lavillenie αναδείχθηκε για τέταρτη διαδοχική φορά πρωταθλητής Ευρώπης σε κλειστό στίβο, βελτιώνοντας το ρεκόρ αγώνων και την κορυφαία φετινή επίδοση στον κόσμο, περνώντας τα 6,04 μέτρα. Αυτή, ήταν η πέμπτη φορά αυτό το χειμώνα που κάνει «πτήση» πάνω από τα 6 μέτρα αυτός ο μοναδικός αθλητής.
Ο αγώνας του ήταν ενδεικτικός της δύναμης του. Μπήκε ψηλότερα από όλους, στα 5,75 μ., περνώντας με την πρώτη προσπάθεια αυτό το ύψος. Δοκίμασε ξανά, στα 5,90 μ., για να ξεμπερδέψει με το χρυσό μετάλλιο, καταφέρνοντάς τα ξανά με την πρώτη. Και στη συνέχεια, έχοντας μείνει πια μόνος στον αγώνα, ζήτησε να ανέβει ο πήχης στα 6,04 μέτρα. Στόχος του, το ρεκόρ αγώνων. Το έκανε και αυτό, με τη δεύτερη προσπάθεια.
Και τέλος, το πολυπόθητο παγκόσμιο ρεκόρ, το οποίο έχει αποπειραθεί να καταρρίψει σε κάθε αγώνα του φέτος. Δοκίμασε τρεις φορές στα 6,17 μ., με τη δεύτερη προσπάθειά του να είναι η πιο πειστική. Δεν τα κατάφερε. Αλλά ήταν, απλά ο καλύτερος ξανά.
Πολύ νωρίτερα, τη θέση τους στο βάθρο είχαν εξασφαλίσει ένας Ρώσος και ένας Πολωνός. Ο Aleksandr Gripich το κατάφερε βελτιώνοντας το ατομικό του ρεκόρ, όταν πέρασε τα 5,85 μέτρα. Στη συνέχεια δοκίμασε να απειλήσει τον Lavillenie, κάνοντας ένα άλμα στα 5,90 μ., άλλα δύο στα 5,95 μ., όμως δεν είχε τύχη. Το χάλκινο κατέληξε στα χέρια του Piotr Lisek, o οποίος πέρασε τα 5,85 μ., ενώ τέταρτος ήταν ο επίσης Πολωνός Robert Sobera με 5,80 μέτρα.
Ρούλα Βλασσοπούλου
Διαβάστε ακόμη
Κοιτάνε ψηλά… στο βάθρο –Ελληνικές ελπίδες για μετάλλιο σε επί κοντώ και ύψος
Φιλιππίδης: Σε κάθε αγώνα κάνω ό,τι μπορώ
To reunion, το καρδιοχτύπι, το πάρτι των Τσέχων και τα ρεκόρ αγώνων
Η απίθανη Spanovic (6,98 μ.) και το ρεκόρ Ευρώπης που… είναι και δεν είναι
Στραβά… ξύπνησαν Κοκλώνη και Στεργιούλης -Άκυροι και οι δύο στα 60 μέτρα
Πρόγραμμα, αποτελέσματα και ό,τι θέλετε να ξέρετε για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα