Η Ιωάννα Σιώμου είναι Ομοσπονδιακή τεχνικός, από τις ελάχιστες γυναίκες σε τέτοιο πόστο και μάλιστα φέτος είναι η συντονίστρια των ταχυτήτων, στο νέο μοντέλο της Ομοσπονδίας.
Παράλληλα βέβαια έχει το προπονητικό της γκρουπ, που περιλαμβάνει και τη Μαυροβούνια Marija Vuković (9η στο Tokyo) και μαζί στην πρώτη γραμμή τις Τατιάνα Γκούσιν, Ελισάβετ Πεσιρίδου, Σοφία Ιωσηφίδου, που προπονούνται στο Ζηρίνειο Στάδιο και το ΟΑΚΑ.

Είχαμε μια συζήτηση μαζί της, στα δύο αυτά επίπεδα – και ακολουθεί το Α’ μέρος που αφορά το συντονισμό σε επίπεδο τομέα αγωνισμάτων.
(-> Β’ μέρος)

Επιμέλεια: Σεβαστή Βρακατσέλη

Από τις λίγες γυναίκες στην ομάδα

Τα τελευταία 2-3 χρόνια παρακολουθώ τα σεμινάρια της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου για την ισότητα των φύλων και πως μπορεί μια γυναίκα να ηγηθεί μέσα στο χώρο του αθλητισμού. Η έλλειψη γυναικών σε ηγετικές θέσεις είναι Παγκόσμιο ζήτημα και γίνεται μεγάλη προσπάθεια να βρεθούν γυναίκες και να ηγηθούν. Το θέμα είναι μεν κοινωνικό, αλλά περισσότερο οφείλεται στον φόβο των γυναικών και σε έλλειψη αυτοπεποίθησης.
Δεν θα σου δώσει ποτέ κανένας ευκαιρία να πρωταγωνιστησεις! Αν δεν αρπάξεις μόνος-η σου την ευκαιρία και δεν βγεις μπροστά, τίποτα δεν γίνεται από τη ζώνη ασφαλείας του καθενός μας.

Πρέπει να μπουν κι άλλες γυναίκες στο χώρο μας εφόσον το αγαπούν, είναι όλα θέμα αγάπης. Όταν αγαπας τη δουλειά σου, δεν θα σε νοιάξουν τα κακόβουλα σχόλια ή τα τείχη που θα σου υψώσουν. Όταν αγαπάς τη δουλειά σου, θα τα δώσεις όλα για να τα καταφέρεις και να πας μπροστά. 

Αν εγώ μπορώ να πω κάτι στις υπόλοιπες γυναίκες αλλά και σε ολους τους νεους ανθρωπους που επιθυμούν να μπουν στο χώρο του στίβου, είναι να ακολουθούν το όνειρο τους και να παλεύουν πάντα για το καλύτερο. Δεν θα χαριστεί σε κανέναν τίποτα αν δεν το κυνηγήσουν, αυτό έχω καταλάβει. 

Σε εμάς με γυναίκα πρόεδρο, δεν υπάρχει περίπτωση να μην δωθούν ίσες ευκαιρίες, οπότε όποια γυναίκα θέλει πρέπει να αρπάξει την ευκαιρία με αφοσίωση και σκληρή δουλειά, φυσικά.
Το σύστημα αξιολόγησης είναι αξιοκρατικό, δεν υπάρχει σε ξέρω με ξέρεις. Είναι η δουλειά σου, κρίνεσαι από το αποτέλεσμα, από το έργο που παράγεις καθημερινά, και από τις επιλογές που κάνεις. 

Η αλλαγή που έγινε με κράτησε στο στίβο, έκανα για πολλά χρόνια προσπάθεια, οικονομική, να αντέξω και φέτος ήμουν ένα βήμα πριν σταματήσω. Έχω μια οικογένεια που με στηρίζει πολύ, αλλά το οικονομικό κομμάτι δεν θα μου επέτρεπε να συνεχίσω αν δεν άλλαζε.

Σε προσωπικό επίπεδο, νέες αρμοδιότητες. Τι περιλαμβάνουν

Είναι μια καινούργια δομή που έχει αποφασίσει να ακολουθήσει η νέα διοίκηση. Είναι κάτι που λέγαμε όλοι οι προπονητές στα πηγαδάκια της Εθνικής ομάδας, ότι θα μπορούσε κάποια στιγμή να λειτουργήσει με τομείς, δηλαδή δρόμοι ταχύτητας/εμποδίων & σκυταλοδρομίες, δρόμοι αντοχής, άλματα, ρίψεις και σύνθετα.

Με βάση αυτές τις ειδικότητες και τους τομείς θα δουλέψουμε φέτος για πρώτη φορά. Είναι ένα μοντέλο που δεν είναι καινούργιο, δεν το ανακαλύψαμε εμείς, λειτουργεί στις περισσότερες μεγάλες δυνάμεις του κλασικού αθλητισμού. Στόχος είναι να υπάρξει μια μεγάλη βάση αθλητών από τις μικρές ηλικίες, να γνωρίζουμε ανα πάσα στιγμή τους αθλητές, έχοντας τον πλήρη έλεγχο, του τι γίνεται σε αυτά τα παιδιά, πως εξελίσσεται η πορεία τους και τι αναγκες έχουν ωστε να βοηθήσουμε την πορεία τους.

Αναπτύχθηκε με πολλούς τρόπους, για πολλές χρονιές, ο υψηλός αθλητισμός, δόθηκαν κίνητρα και σημασία στους αθλητές υψηλού επιπέδου.

Τώρα θα προσπαθήσουμε να “ανοίξουμε” τη βάση καθώς κάποιοι τομείς έχουν μείνει κενοί, όπως των αποστάσεων – αλλά και στα σπριντ και εμπόδια έχουμε ελλείψεις. Βλέπουμε αθλητές υψηλότατου επιπέδου, όπως ο Δουβαλίδης και η Πεσιρίδου, που παίρνουν μέρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες, και πίσω υπάρχει τεράστιο κενό.
Τρέμουμε στη σκέψη αν πχ έχει ο Δουβαλίδης έναν τραυματισμό, τι θα κάνουμε ως Εθνική ομάδα. Αυτό πρέπει να αλλάξει και η καινοτομία μπορεί να αρχίζει σήμερα αλλά τα αποτελέσματα θα τα έχουμε σε 2-3 χρόνια, δεν μπορούμε να δούμε αποτελέσματα στο τέλος της χρονιάς αλλά όλοι έχουμε την όρεξη να δουλέψουμε προς αυτή την κατεύθυνση.

Ένας άνθρωπος κακά τα ψέματα, όσο καλός γνώστης και να είναι στη δουλειά του, δεν μπορεί να ασχοληθεί σε βάθος εξίσου με όλα τα αντικείμενα.

Ήδη οι συντονιστές έχουμε αγκαλιάσει τη νέα δομή με αγάπη και θα προσπαθήσουμε με πολλή δουλειά να κάνουμε το καλύτερο δυνατό.

Αυτό το διάστημα, συζητάμε καθημερινά μεταξύ μας αλλά και με τους Ομοσπονδιακούς προπονητές του τομέα μας και με σωματειακούς προπονητές, καταγράφουμε καθημερινά τα προβλήματα, τις θέσεις και τις προτάσεις όλων, για ένα καλύτερο αύριο στο άθλημά μας. Με τη νέα δομή, ο κάθε προπονητής αποκτά φωνή. Πρέπει να προσεχθούν και τα παιδιά που δεν έχουν τις υποδομές, να δουλέψουν όπως πρέπει. Οι δυσκολίες είναι τεράστιες και εμείς πρέπει να βοηθήσουμε όσο μπορούμε για να μην χαθούν τα παιδιά που αξίζουν και να προσεχθούν. 

Ο συντονιστής ή κάποιος από τους ομοσπονδιακούς προπονητές του Τομέα μπορούμε να τον υποδείξουμε ανα πάσα στιγμή σε κάποιον προπονητή που θέλει βοήθεια Υπάρχουν σωματειακοί προπονητές που κάνουν όλα τα αντικείμενα: ριψεις, ταχυτητες, αντοχή. Κάποιος λοιπόν μπορεί να χρειάζεται τεχνική βοήθεια πιο εξειδικευμένη σε ένα από τα αντικείμενα. Αυτή η βοήθεια θα παρέχεται είτε από ομοσπονδιακό προπονητή είτε από συντονιστή με μεγάλη χαρά. 

Οι Σκυτάλες

Η Εθνική ομάδα φαίνεται πιο δυνατή στο σύνολο της, όταν απαρτίζεται και από τις ομάδες της σκυταλοδρομίας 4χ100μ. και 4χ400μ. και θέλουμε όλοι πάρα πολύ να είναι παρούσες σε όλα τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα! Για το λόγο αυτό, θέλουμε να τις δουλέψουμε, να τις ενισχύσουμε και να δημιουργήσουμε παράδοση.

Στις 12 έως 16 Ιανουαρίου (update: αναβλήθηκε λόγω ραγδαίας διασποράς του covid-19) στις εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά θα γίνει το πρώτο καμπ σκυταλοδρομιών του 2022, με την Ιωάννα Σιώμου να έχει ως συντονίστρια ταχυτήτων την προπονητική ευθύνη μαζί με τους υπευθύνους για τις σκυταλοδρομίες που είναι στους Ανδρες οι Περικλής Χατζηαναστασιάδης και Χρήστος Κατσίκας και στις Γυναίκες οι Κώστας Ηλίας και Κώστας Βογιατζάκης.
(δείτε->εδώ)

Καμπ για τις 4χ100μ. ξεκίνησαν στα τέλη του 2016 (->εδώ)
Τότε μάλιστα η Ιωάννα Σιώμου δεν μπόρεσε να παραστεί καθώς γινόταν μητέρα.


 

Προηγούμενο άρθροFlash Newz 2021 Δεκέμβριος
Επόμενο άρθροΙ.Σιώμου (μέρος Β’) : ένας καλός κλειστός, η βάση για τον ανοιχτό

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ