Η εθνική μας ομάδα για το Βερολίνο (http://www.stivoz.gr/?p=71) αποτελείται από 15 αθλητές και 22 αθλήτριες (μαζί με τις ομάδες 4Χ100 μ. – 4Χ400 μ.).
Το κύριο χαρακτηριστικό της είναι τα νέα πρόσωπα και το κράμα εμπειρίας-ενθουσιασμού που προκύπτει με βάση τους αθλητές που τη συνθέτουν.
Αυτή η ομάδα μπορεί να επιστρέψει με 0 έως 1 μετάλλιο, στο απαισιόδοξο σενάριο, με 2 έως 3 μετάλλια στο (περίπου) αναμενόμενο σενάριο και από 4 έως 5 μετάλλια στο αισιόδοξο με βάση και τη γλώσσα των αριθμών και των επιδόσεων.
Το πόσα μετάλλια θα πάρουν δεν μπορεί να είναι ο πρώτος στόχος ούτε βαρόμετρο για την ελληνική παρουσία στο ευρωπαϊκό.
Βεβαίως η (κάθε) ομοσπονδία θέλει διεθνείς επιτυχίες όμως το βασικό πρέπει να είναι η συνολική παρουσία μιας εθνικής ομάδας σε μεγάλο αγώνα.
Προσωπικά, προτιμώ «δεκάδες» νέα ατομικά ρεκόρ και πλασαρίσματα σε τελικούς από νέους αθλητές και φυσικά 2-3 (ή και περισσότερα) «μενταγιόν» από τα φαβορί.
Τα παραπάνω θα είναι μια καλή βάση για το επόμενο διάστημα σε μια χρονική περίοδο που ο ελληνικός στίβος έχει πολλούς και καλούς αθλητές στις μικρές ηλικίες αλλά- με δεδομένη την απουσία κινήτρων ενασχόλησης – φθίνουσα δυναμική όταν τα παιδιά μεγαλώνουν και αναδύονται θέματα ζωτικής σημασίας για το μέλλον τους.
(σ.σ. είναι ένα ιδιαίτερο θέμα που θα το αναπτύξουμε σε κατάλληλη ευκαιρία προσεχώς).
Το να αναφέρουμε τώρα, σχεδόν 10 μέρες πριν τους αγώνες ότι ο «τάδε» αθλητής και η «δείνα» αθλήτρια θα πάρει ή δεν θα πάρει μετάλλιο, θα κάνει ή δεν θα κάνει ρεκόρ, θα μπει ή δεν θα μπει στον τελικό, θα ήταν σωστό μόνον για λόγους εντυπωσιασμού προς ένα κοινό που δεν γνωρίζει από τα δρώμενα στον κλασικό αθλητισμό.
Προτιμώ, λοιπόν, εμείς εδώ, να περιμένουμε τους αγώνες.

Προσωπικά αισιοδοξώ ενόψει BERLIN2018 για την κατάκτηση 2-3 μεταλλίων και αρκετές παρουσίες αθλητών μας στους τελικούς των αγωνισμάτων τους.
Ατομικά ρεκόρ είναι πιο δύσκολο να γίνουν ειδικά σε μεγάλο διεθνή αγώνα, αλλά όπου σημειωθούν, αξίζουν, διπλό, θερμό χειροκρότημα.
Η εθνική μας ομάδα για το Βερολίνο, είναι καλή και είναι σημαντικό που διαθέτει και σκυτάλες σε άνδρες (4Χ100 μ.) και γυναίκες (4Χ100 μ. και 4Χ400 μ.).
Η σκυταλοδρομία είναι αγώνισμα που με πολλή δουλειά και πειθαρχία μπορεί να δώσει διέξοδο σπουδαίας διάκρισης σε αθλητές ή αθλήτριες οι οποίοι σε ατομικό επίπεδο δεν έχουν την ίδια προοπτική.
Κι αυτό έχει φανεί πολλές φορές διεθνώς.
Αυτό, τέλος, που δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητο, είναι πως στο Βερολίνο οι αγώνες δεν θα είναι …περίπατος.
Πρόκειται για ευρωπαϊκό πρωτάθλημα σε μια χρονική περίοδο που αντιστοιχεί στα μισά του δρόμου προς το Τόκιο2020.
Οι Γάλλοι κατεβάζουν νεανική ομάδα που θέλει διακρίσεις, οι Βρετανοί είναι δυνατοί σε όλα τα αγωνίσματα και θα βγάλουν σιγά-σιγά τα όπλα τους ενόψει Παγκοσμίου (του χρόνου) και Ολυμπιακών Αγώνων, οι Γερμανοί είναι «οικοδεσπότες» με ότι αυτό συνεπάγεται και σαφώς υπάρχει μεγάλο «στιβικό» ενδιαφέρον για παρουσίες όπως της Πολωνίας, του Βελγίου, της Ολλανδίας και μερικών άλλων χωρών.
Ας μην περάσει απαρατήρητο επίσης πως αυτό το ευρωπαϊκό ραντεβού μπορεί να δώσει τη δυνατότητα σε πολλούς νέους να κάνουν γνωστό το όνομά τους …στον κόσμο μια και από του χρόνου αλλάζουν τα πράγματα σε ότι αφορά τις προκρίσεις στους μεγάλους διεθνείς αγώνες.

Καλή τύχη στους αθλητές στις αθλήτριες της Εθνικής ομάδας!

Προηγούμενο άρθροEuropean Athletics Championships, Berlin – The greek team
Επόμενο άρθροΗ διαδικασία πρόκρισης για Τόκυο
Ο Κώστας Μπάκος είναι δημοσιογράφος - αθλητικός συντάκτης. Από το 2001 κάνει μεταδόσεις αγώνων στίβου και άλλων ολυμπιακών αθλημάτων στο Eurosport. Ήδη από το 1995 και επί σειρά ετών ήταν στην επιμέλεια του ρεπορτάζ στίβου και από το 2004 πέρασε και στη σύνταξη ύλης σε κορυφαίες αθλητικές και πολιτικές εφημερίδες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ