Και οι δύο τους είναι κορυφαίες σπρίντερς, μέχρι πρότινος με “ειδικότητα” στα 200μ. και πλέον ανερχόμενες στα 400μ.

Η Μαρία Μπελιμπασάκη έχει ακόμα τα ρεκόρ κορασίδων σε 100μ.-200μ., πάντως πρώτη της νίκη ήταν στα 600μ. ενώ είχε κάνει ένα πέρασμα και από τα 400μ. Στη συνέχεια και ιδίως τα τελευταία χρόνια ήταν σταθερά παρούσα στις μεγάλες διοργανώσεις στα 200μ. Χάλασε και το …χρονόμετρο στο ευρωπαικό εθνικών ομάδων πέρυσι κερδίζοντας στο Λιλ, όπου τελικά δόθηκε χρόνος 22.6. Φέτος στον κλειστό εντυπωσίασε με 23.02 αλλά κυρίως με το 52.28 στο πρώτο της 400αρι. Προπονητής της είναι από πέρυσι ο Κωστής Ηλίας (μετά από χρόνια με τον Μ.Γωνιωτάκη).

Η Ελένη Αρτυματά που έχει κερδίσει και 3 φορές το πανελλήνιο πρωτάθλημα στα 200μ., έχει φτάσει μέχρι και τελικό παγκοσμίου πρωταθλήματος στο Βερολινο το 2009 ενώ την επόμενη χρονιά με 22.61 ήταν 5η στο Ευρωπαικό. Πέρυσι έκανε το ανέβασμα, έτρεξε σε 51.61 στην Πάτρα και πήρε μετά από 20 χρόνια το παγκύπριο ρεκόρ (της Δώρας Κυριάκου)

Το γκρουπ του Αντώνη Γιαννουλάκη (με Ραμόνα Παπαιωάννου, Μίλαν Τραίκοβιτς, Ειρήνη Σιάλου) βρίσκεται για λίγες ημέρες στην Ελλάδα για προετοιμασία κι έτσι βρήκαμε μια ευκαιρία να συναντήσουμε την Ελένη και τη Μαρία μαζί, ενώ έκαναν παράλληλα προπόνηση, την Καθαρά Δευτέρα στον Άγιο Κοσμά. Με χαρά μίλησαν στο stivoz.gr

– Τι ήταν αυτό που σας ανέβασε τελικά στα 400μ., τι/ποιός σας ώθησε?

Μαρία: Ο προπονητής μου είναι εκείνος που με ώθησε να δοκιμάσω 400 μέτρα. Έκανα και παλαιότερα 400αρι αλλά πιστεύω μου έλειπε η σωστή προπόνηση για να κάνω πιο καλή επίδοση από άποψη μέτρων και εντάσεων. Φέτος που το έκανα δεν το μετάνιωσα καθόλου!

Ελένη: Ήταν επιλογή δική μου και περισσότερο από περιέργεια για το τι μπορώ να κάνω και σ αυτό το αγώνισμα. Υπήρχε πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μου αλλά όμως περίμενα τις κατάλληλες συνθήκες.

– Μετά από χρόνια και από πολλές προπονήσεις στα σπριντ πως σας φαίνεται το 400αρι, …Μαραθώνιος;

Ελένη: Η αλήθεια είναι πως διαφέρει πολύ από την προπόνηση των 200μ και έχει περισσότερη κούραση. Μαραθώνιο το βλέπεις μέχρι να βγει και να τελειώσει η προπόνηση. Μετά όλα καλά (χαμογελάει)

Μαρία: Σίγουρα τα 400 μέτρα θέλουν άλλη προπόνηση πιο σκληρή αλλά με έκπληξη διαπίστωσα ότι μπορούσα να ανταπεξέλθω σχετικά άνετα. Πιστεύω με βοήθησε το γεγονός ότι μικρή είχα κάνει μεγάλες αποστάσεις.

– Ποιά είναι τα πιο μεγάλα κομμάτια που κάνετε στην προπόνηση;
Υποφέρετε στην αερόβια; Στα γαλακτικά;

Μαρία: Εχω κάνει μεχρι 1000 μέτρα το ανώτερο στην αρχή του χειμώνα για να φτιάξω το αερόβιο μου. Αυτό που με εξαντλούσε όμως πολύ ήταν κομμάτια γαλακτικά με μικρά διαλείμματα. Εκεί έπεφτα κάτω και ήθελα ώρα να σηκωθώ!!

Ελένη: Μέχρι 500μ. Τον πρώτο χρόνο (πέρσι δηλ) μόνο τα κλάματα δεν έβαζα. Φέτος πιστεύω είμαι κάπως καλύτερα.

– Στο κλειστό που έχει ιδιαιτερότητες και το αγώνισμα των 400μ. έχει επαφές, πως το προσεγγίζετε;

Ελένη αν έμπαινες κλειστό τι αγώνισμα θα έκανες – τι θα προτιμούσες;

Ελένη: Εγώ για πρώτη φορά είχα κάνει κλειστό και αυτό ήταν σε ένα αγώνισμα επίσης άγνωστο όπως ήταν τα 400μ (Δεν έχω τρέξει ποτέ 60μ ούτε 200μ κλειστό). Οπότε μου ήρθαν κάπως όλα περίεργα, οι στροφές, τα σπρωξιματα. Καμία σχέση με ανοιχτό στίβο. Αν έμπαινα φέτος κλειστό πιστεύω θα έτρεχα 400μ.

Μαρία στο Μπέρμιγχαμ δεν θα κάνεις “μόνη σου” κούρσα, πώς το χεις προετοιμάσει;

Μαρία: Δεν έχω κανένα πρόβλημα ούτε ανησυχώ που δεν θα τρέξω μόνη. Ίσα ίσα αναζητώ τον ανταγωνισμό για να τρέξω καλύτερα. Πιστεύω με σωστή διαχείριση της κούρσας δεν έχω να φοβάμαι τίποτα, ούτε σπρωξίματα ούτε κλείσιμο.

– Γρήγορο πέρασμα ή αργό πέρασμα..;

Μαρία: Σαφώς και γρήγορο για να αποφύγεις αυτά που λέγαμε παραπάνω περί σπρωξίματος και τυχόν κλεισίματα εσωτερικά. Επίσης πιστεύω ο γρήγορος ρυθμός σε βοηθάει αν είσαι προπονημένος καλά να κάνεις επίδοση.

Ελένη: Πιστεύω ένα γρήγορο πέρασμα, αν στα πόδια σου έχεις γρήγορα 200αρια, είναι αυτό που θα δώσει μεγάλη επίδοση.

– Σας εμπνέει ιδιαίτερα κάποια αθλήτρια 200μ.-400μ. ή είχατε κάποια αθλήτρια που “χαζεύατε” βλέποντάς την στα 400μ;

Ελένη: Μου αρέσει πολύ το στυλ της Allyson Felix!

Μαρία: Θαυμάζω την Felix που καταφέρνει με απίστευτη χαλαρότητα να τρέχει 400 και 200 πολύ γρήγορα χωρίς να διαθέτει το σωματότυπο της κλασικής σπρίντερ όπως αυτά που βλέπουμε συνήθως.

– Η 4χ100μ. παραμένει ψηλά? Τι βλέπετε στις σκυταλοδρομίες σε εθνικο επίπεδο;

Ελένη: Η 4χ100μ είναι ένα ταχύτατο και τεχνικό αγώνισμα και θα εξελίσσεται όσο υπάρχει όρεξη για δουλειά στις σωστές αλλαγές. Γιατί έχουμε δει και πολλές ομάδες με μέτριες σε επιδόσεις στα ατομικά να τρέχουν γρήγορα στις σκυταλοδρομίες λόγω των πολύ καλών αλλαγών.

Μαρία: Οι σκυτάλες, κακά τα ψέματα, θέλουν δουλειά. Αν θέλουμε επιδόσεις και διακρίσεις πρέπει να δουλέψουμε πολύ σκληρά όπως κάνουν όλες οι σοβαρές ομάδες στο εξωτερικό.

– Η νέα τάση της μεικτής σκυταλοδρομίας 4χ400μ. πώς σας φαίνεται, είναι ένα αγώνισμα που θα είναι καλό να καθιερωθεί, θα βοηθήσει;

Ελένη: Πιστεύω ότι είναι ωραίο να μπαίνουν καινούργια αγωνίσματα στο στίβο (όπως αυτο) να εμπλουτίζεται και να ανανεώνεται το πρόγραμμα. Η μικτή είναι όντως μια καινοτόμος ιδέα πιστεύω θα καθιερωθεί γιατί δεν είναι δύσκολο να συνδυαστούν οι αλλαγές σε αυτές τις ταχύτητες.

Μαρία: Είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα που ξέρουμε. Θα ήθελα πολύ να πάρω μέρος σε μια τέτοια σκυτάλη!

Προηγούμενο άρθροWorld Indoor Champs – the greek team
Επόμενο άρθροΣτα Τρίκαλα το πρωτάθλημα ανωμάλου την Κυριακή – με βροχές και livestream

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ