Όλα τα σχετικά links που χρειάζεστε εδώ.

Γλυκόπικρη ήταν η γεύση για την ελληνική ομάδα το απόγευμα της πρώτης ημέρας του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στο Γκέτεμποργκ. Γιατί από τη μία είδαμε την πρώτη συμμετοχή σε τελικό στη διοργάνωση και δύο ακόμη «εισιτήρια» για το ίδιο, όμως από την άλλη χάθηκαν και κάποιες από τις αναμενόμενες προκρίσεις. Τα επιτεύγματα όμως του Κώστα Δουβαλίδη, του Αντώνη Μάστορα και του Κώστα Μπανιώτη φρόντισαν για να βελτιωθεί η εικόνα.

Μπορεί για κάποιους να πήγε από το… παράθυρο στο Γκέτεμποργκ, αλλά ο Κώστας Δουβαλίδης έκανε ότι περνούσε από τα… πόδια του για να δείξει ότι άξιζε και με το παραπάνω αυτή την ευκαιρία. Γιατί σε δύο κούρσες μέσα σε λίγη ώρα ο Δραμινός άγγιξε το πανελλήνιο ρεκόρ των 60 μ. εμπόδια!

Σε έναν απίστευτο τελικό, ο Δουβαλίδης τερμάτισε στην έβδομη θέση με 7.64, φτάνοντας μία ανάσα από το 7.63 που αποτελεί το πανελλήνιο ρεκόρ και το είχε σημειώσει πέρυσι. Και έτρεξε σε έναν από τους πιο δυνατούς τελικούς, με τους έξι πρώτους να σημειώνουν ατομικό ή εθνικό ρεκόρ! Το χρυσό μετάλλιο πήγε στον Sergey Shubenkov και δικαιωματικά, αφού ο Ρώσος- ο οποίος είναι και πρωταθλητής Ευρώπης στον ανοιχτό στίβο- σημείωσε την κορυφαία φετινή επίδοση στον κόσμο για να κερδίσει με 7.49 και εθνικό ρεκορ! Ο Paolo Dal Molin έδειξε πως ήρθε για να… μείνει, μια και ο Ιταλός με 7.51 πήρε το αργυρό μετάλλιο βελτιώνοντας για δεύτερη φορά φέτος το εθνικό ρεκόρ, ενώ τρίτος με 7.53 ήταν ο Γάλλος Pascal Martinot Lagarde.

Νωρίτερα, στον ημιτελικό, ο Δουβαλίδης είχε πάρει το πρώτο του εισιτήριο για τον τελικό της συγκεκριμένης διοργάνωσης με ακριβώς τον ίδιο τρόπο και σε έναν απολογισμό ημέρας, κατέβασε δύο φορές τη φετινή του επίδοση- πήγε με 7.76 στο Γκέτεμποργκ- και απείλησε δύο φορές το ρεκόρ.
Παρά τα προβλήματα που είχε φέτος, έπειτα από το 7.70 του προκριματικού, στον ημιτελικό άγγιξε το πανελλήνιο ρεκόρ (7.63) και με 7.64 τερμάτισε τέταρτος στη σειρά του. Μπροστά του ήταν ο Paolo Dal Molin (7.58), ο Pascal Lagarde Martinot (7.61) και ο Konstantin Shabanov (7.63). Από τη δεύτερη σειρά στον τελικό πέρασαν οι Sergey Shubenkov (7.52), Erik Balnuweit (7.59), Balazs Baji (7.59) και Maksim Lynsha (7.67).

Ο ένας λίγο πιο εύκολα, ο άλλος με αγωνία, αλλά το γεγονός είναι ίδιο. Στον τελικό του ύψους το Σάββατο (17.15) θα υπάρχει διπλή ελληνική παρουσία, γιατί τόσο ο Αντώνης Μάστορας όσο και ο Κώστας Μπανιώτης θα πάρουν μέρος σε αυτόν!

Στο β΄γκρουπ του προκριματικού, ο Μάστορας έκανε ιδανικό ντεμπούτο στη διοργάνωση. Πέρασε τα 2,28 μ. με την πρώτη του προσπάθεια, ανεβάζοντας κατά δύο εκατοστά το ατομικό του ρεκόρ- είχε κάνει 2,26 μ. στο Βαλκανικό πρωτάθλημα- και ήταν πρώτος σε αυτό το γκρουπ. Τα 2,28 μ. στο βʼ γκρουπ πέρασαν και ο κορυφαίος φέτος στην Ευρώπη Aleksey Dmitrik με τον Jaroslav Baba.

Ο Μπανιώτης χρειάστηκε να περιμένει και το δεύτερο γκρουπ πριν χαμογελάσει για την τρίτη συνεχόμενη συμμετοχή του σε τελικό Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος κλειστού. Ο 27χρονος ήταν επηρεασμένος από την ίωση που τον ταλαιπώρησε την τελευταία εβδομάδα, με αποτέλεσμα να περάσει τα 2,23 μ. με την πρώτη προσπάθεια, αλλά να μην τα καταφέρει στα 2,28 μέτρα. Παρόλα αυτά πήρε την τρίτη θέση στο γκρουπ, πίσω από τους Sergey Mudrov και τον Mickael Hanany, οι οποίοι πέρασαν τα 2,28 μέτρα. Οι… προσευχές του όμως έπιασαν τόπο και θα είναι ένας από τους 9 του τελικού του Σαββάτου. Σε αυτόν πέρασαν ακόμη οι Dmytro Demyanyuk, Robbie Grabarz και Gianmarco Tamperi οι οποίοι επίσης πέρασαν τα 2,23 μέτρα.


Δεν κατάφερε να φέρει χαμόγελα στην ελληνική αποστολή το επί κοντώ των γυναικών, καθώς δεν θα υπάρξει εκπροσώπηση στον τελικό. Η Νικόλ Κυριακοπούλου– που προερχόταν από τον τραυματισμό της στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα- και η Κατερίνα Στεφανίδη πέρασαν τα 4,36 μ., αλλά δεν τα κατάφεραν δέκα εκατοστά ψηλότερα. Έτσι, η κάτοχος του πανελληνίου ρεκόρ πήρε την δέκατη θέση, καθώς είχε περάσει με την πρώτη τα 4,16 μ. και με τη δεύτερη τα 4,36 μέτρα. Η Στεφανίδη πέρασε με την πρώτη τα 4,16 μ. και χρειάστηκε τρίτο άλμα στα 4,36 μ. και έτσι πήρε την 13η θέση. Η Στέλλα Λεδάκη από την άλλη, έμεινε στα 4,16 μ., δεν τα κατάφερε στα 4,36 μ. και έτσι ήταν 15η στην κατάταξη.

Τα 4,46 μ., ακόμη και με την τρίτη προσπάθεια, αποδείχθηκαν αρκετά για την είσοδο στον τελικό, αφού εκεί έκλεισε η οκτάδα, ενώ τα 4,56 μ. που ήταν το όριο, πέρασαν μόνο οι Anastasiya Savchenko, Holly Bleasdale, Jirina Svobodova και Anzhelika Sidorova.

Μία καλή ευκαιρία έχασε και η Νίκη Πανέττα στο τριπλούν. Έπειτα από το άκυρο πρώτο άλμα της, σημείωσε 13,36 μ. και 13,55 μ., που την έφεραν τελικά στην 13η θέση την ώρα που η οκτάδα κρίθηκε στα 13,85 μέτρα. Η Κύπρια Νίνα Σερμπέζοβα έκανε μόνο ένα άκυρο άλμα στον προκριματικό και δεν συνέχισε. Αντίθετα η Olha Saladuha έδειξε με χαρακτηριστική άνεση, φτάνοντας στο πρώτο της άλμα στα 14,47 μ., ότι δεν τον χάνει αυτό τον τίτλο.

Στη Σερβία πήγε το πρώτο χρυσό μετάλλιο της διοργάνωσης, χάρη στον Asmir Kolasinac ο οποίος έστειλε τη σφαίρα στα 20,62 μέτρα. Τον εαυτό του ξεπέρασε ο Hamza Alic για να πάρει το αργυρό μετάλλιο με 20,34 μ., ενώ τρίτος ήταν ο Ladislav Prasil με 20,29 μ., αφήνοντας εκτός βάθρου τον υπερασπιστή του τίτλου Ralf Bartels (20,16 μ.).

Η Nevin Yanit έχει… καλομάθει στους ευρωπαϊκούς τίτλους και ήταν αποφασισμένη να μην της ξεφύγει ο συγκεκριμένος. Έπειτα από δύο διαδοχικούς που έχει κατακτήσει στον ανοιχτό στίβο, ήρθε η ώρα και του κλειστού. Η Τουρκάλα «κάλπασε» προς τη νίκη στον τελικό των 60 μ. εμπ., βελτιώνοντας για δεύτερη φορά το εθνικό ρεκόρ με 7.89, επίδοση που αποτελεί και την καλύτερη φέτος στην Ευρώπη. Η Alina Talay αν και την… καταδίωξε, τελικά ήταν δεύτερη με 7.94, σημειώνοντας ρεκόρ Λευκορωσίας, ενώ με την ίδια επίδοση και ρεκόρ Ιταλίας πήρε το χάλκινο η Veronica Borsi σε έναν τελικό όπου πέντε αθλήτριες κατέβηκαν τα 8 δευτερόλεπτα.

Νωρίτερα στον ημιτελικό η Yanit είχε κάνει πρόβα μεταλλίου. Με 7.94 κέρδισε τη σειρά της και βελτίωσε το ρεκόρ Τουρκίας. Η Borsi έδειξε αποφασισμένη να την δυσκολέψει, αφού η Ιταλίδα με 7.96 ήταν δεύτερη σημειώνοντας και εκείνη εθνικό ρεκόρ, ενώ ως τρίτη ταχύτερη μπήκε στον τελικό η Eline Berings (7.98).

Η πρώτη έκπληξη της διοργάνωσης έγινε στον προκριματικό των 60 μέτρων. Ο Dwain Chambers δεν διανύει μεν την καλύτερη φόρμα του, αλλά δεν περίμενε κανείς πως θα αποχαιρετίσει από τον προκριματικό κιόλας. Κι όμως, ο Βρετανός ρέκορντμαν Ευρώπης ήταν πέμπτος στη σειρά του και το 6.78 που σημείωσε δεν ήταν αρκετό για να τον βάλει στον ημιτελικό, μια και ήταν ο ταχύτερος που αποκλείστηκε.

Στα 35 του λοιπόν ήρθε η ώρα να δώσει τη σκυτάλη στους νεότερους. Ο Jimmy Vicaut επιβεβαίωσε τον τίτλο του φαβορί- είναι ο πιο σταθερά γρήγορος Ευρωπαίος φέτος- και με 6.55 έκανε την καλύτερη επίδοση του προκριματικού. Αυτός και ο Michael Tumi- πήγε στο Γκέτεμποργκ με τον καλύτερο χρόνο (6.51)- ήταν οι μοναδικοί που κατέβηκαν τα 6.60, με τον Ιταλό να σημειώνει 6.59.

Στα προκριματικα των 800μ η έκπληξη ηταν ο αποκλεισμός του Βρετανού Rimmer και οι Kszczot με τους Ισπανούς αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν. Ο Άλντο Κεραμάς που αγωνίστηκε για την Αλβανία δεν μπόρεσε να βρει ρυθμό και έμεινε στα 1.55.10.
Για να μείνουν έξω 4 αθλήτριες έγιναν τα προκριματικά στα 800 γυναικών, με τις 2 απο αυτές να ακυρώνονται -η Αλβανίδα Geca έδειχνε μάλιστα να μην ακούει την εκπυσοκρότηση στον εξωτερικό διάδρομο.
Στα προκριματικά των 1500μ γυναικών, η Aegawi που πλέον αγωνίζεται με τα χρώματα της οικοδέσποινας Σουηδίας έκανε μάλλον περίπατο. Νικήτρια στη σειρά της -που ως συνήθως είχε σπρωξίματα- και η Ισπανίδα Rodriguez.

Η Γαλλίδα Djimou κατάφερε να διατηρήσει τον τίτλο της μην αφήνοντας την Maksimava να της υπερκαλύψει τη διαφορά που έφτασε τελικά στους 8 μόλις βαθμούς μετά τα 800μ (περίπου μισό δευτερόλεπτο). Η Melnychenko κρατήθηκε μπροστά απο τις Fransen και Linde και πήρε το χάλκινο, ενώ η Thiam δεν τα κατάφερε στα 800μ και υποχώρησε στην 6η θέση αλλά και δεν μπόρεσε να φτάσει σε νέο παγκόσμιο ρεκόρ νεανίδων που διεκδικούσε ως τότε.

Ο τελικος στα 60μ με εμπόδια:

Προηγούμενο άρθροGoeteborg: Στον ημιτελικό ο Δουβαλίδης!
Επόμενο άρθροGoeteborg: Στον τελικό Τσάτουμας, Φιλιππίδης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ