Ευτυχώς το Συμβούλιο της IAAF και ο πρόεδρός της Σεμπάστιαν Κόου αντιλήφθηκαν ότι η ποδοσφαιροποίση ή μπασκετοποίηση του στίβου, με ανεξέλεγκτες μεταγραφές και μάλιστα με αλλαγή υπηκόοτητας (στη βάση “ποιος δίνει παραπάνω λεφτά”), αποτελούσε πληγή για το άθλημα! Και αποφάσισαν να βάλουν ένα τέλος στη φάμπρικα που κόντεψε να μεταβάλλει το Ευρωπαϊκό, ειδικά, πρωτάθλημα σε έμμεσα …αφρικανικό, αφού ο νέος Σουλτάνος ..σπρώχνει πολύ χρήμα και σ’ αυτή την προπαγάνδα!
Είχα έγκαιρα επισημάνει παλαιότερα ότι δεν μπορεί ο στίβος να ακολουθεί τα χνάρια των επαγγελματικών αθλημάτων και ότι οι σχετικοί κανόνες για αλλαγή υπηκοότητας /εθνικότητας είχαν ξεπεραστεί αλλά και καταστρατηγηθεί μέσα από νομικά κόλπα. Και βλέπαμε όχι μόνο κάποιους αφρικανούς να γίνονται Τούρκοι, αλλά και πολλούς άλλους σε μια διοργάνωση να εκπροσωπούν το Χ Κράτος και στην επόμενη το Ψ!
Είναι άλλο πράγμα κάποιος να μεταναστεύει νόμιμα και να παίρνει άδεια να ενσωματωθεί σε μια άλλη κοινωνία και κρατική υποσταση ή να παντρεύεται και να επιλέγει να ζήσει στην πατρίδα του/της συζύγου. Οπως είναι διαφορετικό (λ.χ. περίπτωση αφών Σκαρβέλη) να έχει κανείς πραγματικές ρίζες καταγωγής σε μια χώρα και να επιλέγει να αγωνισθεί με τη σημαία της για συναισθηματικούς και ηθικούς λόγους και όχι γιατί του πρόσφεραν σπίτια και χρήματα κ.α.
Πολύ σωστά λοιπόν η Παγκόσμια Ομοσπονδία στίβου βάζει στοπ σ’ αυτή την όχι και τόσο πρόσφατη μόδα και θα επανέλθει με νέους κανόνες την επόμενη χρονιά, αφού η ειδική επιτροπή θα εξετάσει κάθε πτυχή και θα κάνει σύγχρονες και ρεαλιστικές προτάσεις στο ζήτημα. Και ελπίζω ότι θα είναι αυστηροί, ώστε σταδιακά να ξαναγυρίσει η ισορροπία ανάμεσα στις χώρες, που θα δείχνουν την αξία και πρόοδό τους με αθλητές που θα τις εκπροσωπούν ως φυσική συνέπεια της ζωής τους σ’ αυτές και της βαθύτερης σύνδεσής τους με αυτές.
Πολύ σωστή απόφαση μένει να δούμε και πως ακριβώς θα εφαρμοσθεί. Ευχαριστούμε για την ενημέρωση κε Μαμουζέλο (και τον σπουδαίο επίλογο του άρθρου !)
ΕΧΟΥΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ .ΚΑΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΠΩΣ ΘΑ ΔΙΟΡΘΩΘΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ “ΧΑΛΙ” Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΝΑ ΕΧΕΙ 20 ΑΘΛΗΤΕΣ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΚΑΙ ΜΟΝΟ 1 ΜΕ 2 ΓΗΓΕΝΕΙΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ, Η ΕΘΝΙΚΗ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ Μ.Β ΝΑ ΣΤΕΛΕΧΩΝΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑ 90 ΤΟΙΣ
ΕΚΑΤΟ ΑΠΟ ΑΘΛΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΩΗΝ ΑΠΟΙΚΙΕΣ.ΒΕΛΓΙΟ ΕΛΒΕΤΙΑ ΚΑΙ ΟΛΛΑΝΔΙΑ ΜΕ ΠΛΗΘΟΣ ΑΦΡΙΚΑΝΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ.ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΙΣ ΜΕΣΑΙΕΣ Κ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΠΑΝΑΦΡΙΚΑΝΙΚΟ
Ακόμη και με τις “μεταγραφές” τα μεμέτια παραμένουν από τους ουραγούς. Στο πρόσφατο Ευρωπαικό κλειστού τους ξεπέρασε και η Αλβανία.