Πάνω- κάτω, ήξεραν. Μπορούσαν να υπολογίσουν. Ακόμη και όσοι δεν το παραδέχονται, ενημερώνονται για το τι κάνουν οι υπόλοιποι αθλητές εκτός των συνόρων. Τώρα όμως, οι Έλληνες που θα αγωνιστούν στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ξέρουν απόλυτα τι θα συναντήσουν στην Πράγα.
Με τις λίστες συμμετοχής να έχουν ανακοινωθεί από την Ευρωπαϊκή ομοσπονδία, πλέον είναι ξεκάθαρη η εικόνα σε κάθε αγώνισμα. Και κάποιοι από τους Έλληνες αθλητές κέρδισαν θέσεις, σε ό,τι αφορά τις ελπίδες τους στην Πράγα, καθώς κάποιοι από εκείνους που ήταν ψηλότερα στις λίστες των φετινών επιδόσεων είτε αποφάσισαν να μην αγωνιστούν, είτε αποσύρθηκαν εξαιτίας κάποιου προβλήματος.
Κάτι που βέβαια δεν θα μπορούσε να ισχύσει στο επί κοντώ, αφού τα δύο «ιπτάμενα» κορίτσια δεν θα μπορούσαν να γλιτώσουν από κάποιον. Η Νικόλ Κυριακοπούλου (4,80 μ.) και η Κατερίνα Στεφανίδη (4,77 μ.) θα πάνε στην Πράγα ως οι δύο καλύτερες στην Ευρώπη φέτος. Εκεί θα βρουν τρεις ακόμη άλτριες που έχουν περάσει τα 4,70 μ. φέτος. Την Ρωσίδα Anzhelika Sidorova, την πρωταθλήτρια Ευρώπης του ανοιχτού στίβου που έχει περάσει τα 4,75 μ. αυτή τη σεζόν, την Γερμανίδα Lisa Rysih (4,72 μ.) και την Γαλλίδα Marion Flack (4,71 μ.), ενώ υπολογίσιμη αντίπαλος είναι και η Σουηδέζα Angelica Bengtsson (4,68 μ.).
Στην περίπτωση του Λούη Τσάτουμα, έχει ήδη γίνει γνωστό ότι… ξεφορτώθηκε δύο δυνατούς αντιπάλους τις τελευταίες ημέρες. Ήταν ο Greg Rutherford και ο Eusebio Caceres, οι οποίοι για διαφορετικούς λόγους αποσύρθηκαν από το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Αυτό βέβαια δεν… απλοποιεί εντελώς τα πράγματα στο μήκος.
O Τσάτουμας θα πάει στην Πράγα με την τρίτη καλύτερη επίδοση ανάμεσα σε εκείνους που έχουν δηλωθεί στο μήκος, χάρη στο 8,05 μ. που έχει πετύχει. Πιο μακριά έχουν φτάσει φέτος ο Kafetien Gomis (8,18 μ.) και ο Michel Torneus (8,07 μ.), άλλοι δύο άλτες έχουν ξεπεράσει τα 8 μ. αυτή τη σεζόν, οι Γερμανοί Max Hess (8,03 μ.) και Julian Howard (8,04 μ.).
Στην έκτη θέση του αγωνίσματός τους βρίσκονται ο Κώστας Δουβαλίδης και ο Κώστας Φιλιππίδης, μετά από τις δηλώσεις συμμετοχής των 60 μ. εμπόδια και επί κοντώ αντίστοιχα. Ο παγκόσμιος πρωταθλητής κλειστού στίβου έχει περάσει τα 5,71 μ. φέτος και στην Πράγα θα προσπαθήσει να μπει… σφήνα ανάμεσα σε Γάλλους και Πολωνούς που κυριαρχούν στο αγώνισμα φέτος.
Στην κορυφή του επί κοντώ είναι βέβαια ο Renaud Lavillenie, με τον Γάλλο παγκόσμιο ρέκορντμαν να διεκδικεί στην Πράγα το τέταρτο συνεχόμενο χρυσό μετάλλιο στη διοργάνωση και να έχει περάσει τα 6,02 μέτρα φέτος. Ιδιαίτερα εντυπωσιακός είναι αυτή τη σεζόν ο Piotr Lisek, με τον Πολωνό να έχει καταφέρει να ανεβάσει το ρεκόρ του- και εθνικό βέβαια- στα 5,90 μέτρα. Άλλοι τρεις αθλητές έχουν περάσει φέτος τα 5,80 μέτρα. Ο… μικρός Lavillenie, o Valentin (5,80 μ.), ο Πολωνός Robert Sobera (5,81 μ.) και ο Ρώσος Aleksandr Gripich (5,81 μ.).
Ο Δουβαλίδης από την άλλη, με το 7.63 που έχει σημειώσει φέτος είναι έκτος στα 60 μ. εμπόδια, μαζί με δύο ακόμη που έχουν πετύχει την ίδια επίδοση, τον Pascal Martinot Lagarde και τον Dominic Bochenek. Ο Δουβαλίδης, όπως και ο Φιλιππίδης, βλέπει τους Γάλλους να έχουν τα ηνία του αγωνίσματός του. Στη δική του περίπτωση, είναι ο Dimitri Bascou που τρέχει… επίμονα γρήγορα αυτό το χειμώνα κατεβάζοντας το ρεκόρ του στα 7.48, ενώ δεύτερος ταχύτερος στην Ευρώπη είναι ο συμπατριώτης του Wilhem Belocian (7.53). Στο αγώνισμα υπάρχει και κυπριακή συμμετοχή, με τον Μίλαν Τραΐκοβιτς να είναι ο ένατος ταχύτερος από τους δηλωμένους με το 7.67 που έχει πετύχει φέτος- αποτελεί και εθνικό ρεκόρ,
Προσδοκίες για συμμετοχή στον τελικό δημιουργούν και οι επιδόσεις των εκπροσώπων της χώρας στο ύψος. Ο Αντώνης Μάστορας με το 2,30 μ. που πέτυχε στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα είναι ο έκτος καλύτερος από τους αθλητές που δηλώθηκαν στο αγώνισμα, ενώ την ίδια επίδοση έχουν δύο ακόμη, ο Jaroslav Baba και ο Silvano Chesani. Ο Κώστας Μπανιώτης με 2,28 μ. είναι στην 11η θέση- μαζί με πέντε ακόμη άλτες. Στην κορυφή από τους δηλωμένους στο αγώνισμα είναι ο Ιταλός Marco Fassinoti, που έχει περάσει τα 2,34 μ., με τον Ουκρανό Andrii Protsenko (2,33 μ.) να τον ακολουθεί, ενώ ο Κύπριος Δημήτρης Χονδροκούκης είναι στην τρίτη θέση χάρη στο 2,32 μ. που επίσης πέρασε στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα. Στο αγώνισμα είναι δηλωμένος και ο Κυριάκος Ιωάννου, που έχει περάσει τα 2,20 μέτρα φέτος.
Στη 17η θέση ανέβηκαν και οι δύο σπρίντερ μας. Ο μεν Μάκης Στεργιούλης έχει αυτή τη θέση στα 60 μ. χάρη στο 6.68 που έχει σημειώσει φέτος, επίδοση που έχουν κάνει άλλοι τρεις δηλωμένοι αθλητές. Ταχύτερος όλων αυτή τη σεζόν είναι ο Richard Kilty, ο οποίος έχει σημειώσει 6.54, ενώ ως πιο δυνατοί αντίπαλοι του παγκόσμιου πρωταθλητή κλειστού φαντάζουν ο Christian Blum (6.56) και ο Lucas Jakubczyk (6.58).
H Κοκλώνη από την άλλη είναι 17η με το 7.31 που έχει πετύχει στα 60 μ., όπως άλλες δύο από τις αντιπάλους της. Η Dafne Schippers, μετά από τον τίτλο της πρωταθλήτριας Ευρώπης σε 100 μ. και 200 μ., που κατέκτησε το περασμένο καλοκαίρι, εμφανίζεται ως φαβορί για έναν ακόμη. Φέτος έχει σημειώσει 7.09, ενώ πιο κοντά της έχουν φτάσει η Verena Sailer και η Dina Asher Smith, οι οποίες έχουν πετύχει 7.12. Και βέβαια κανείς δεν μπορεί να ξεγράψει μία έμπειρη αθλήτρια, όπως η Ivet Lalova (7.22), ενώ ιδιαίτερη σημασία έχει η συμμετοχή της Ewa Swoboda, της 18χρονης που σημείωσε φέτος ρεκόρ Ευρώπης Νεανίδων με 7.21.
Αρκετές… ξεφορτώθηκε και η Έλενα Φιλάνδρα, στα 800 μέτρα. Με το 2.04.38 που έχει πετύχει φέτος θα είναι τελικά η 19η ταχύτερη ανάμεσα σε εκείνες που δηλώθηκαν στο αγώνισμα. Η μοναδική δρομέας που έχει καταφέρει φέτος να κατέβει τα 2 λεπτά είναι η Jenny Meadows (1.59.21) και μοιραία η Βρετανίδα είναι το φαβορί. Το παρών στο αγώνισμα δίνει και η προηγούμενη νικήτρια, Nataliya Lupu, η οποία έχει σημειώσει φέτος 2.03.04, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η παρουσία της παγκόσμιας πρωταθλήτριας των 400 μ. εμπόδια, Zuzana Hejnova (2.03.60). Ακόμη, από τις σημαντικές συμμετοχές είναι και εκείνη της Anita Hinriksdottir, που με 2.01.77 έχει πετύχει ρεκόρ Ευρώπης Νεανίδων φέτος.
Πολλές θέσεις κέρδισε η Ελισάβετ Πεσιρίδου, αν συγκρίνει κανείς τις ευρωπαϊκές λίστες επιδόσεων για τη σεζόν και τη λίστα συμμετοχών στην Πράγα. Με το 8.29 που σημείωσε στο Βαλκανικό πρωτάθλημα, είναι η 26η ταχύτερη ανάμεσα σε εκείνες που θα τρέξουν στα 60 μ. εμπόδια.
Αυτό το χειμώνα πέντε αθλήτριες έχουν κατέβει τα 8 δευτερόλεπτα στο αγώνισμα, αλλά εκείνη που το έκανε συχνότερα είναι η Alina Talay. Η δεύτερη της προηγούμενης διοργάνωσης έχει κατεβάσει το ρεκόρ της στα 7.88 φέτος, ενώ πιο κοντά της έχει φτάσει η Eline Berings (7.95).
Ρούλα Βλασσοπούλου
Διαβάστε ακόμη
Το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα σε αριθμούς -Οι συμμετοχές ανά αγώνισμα