Αρκετή αναστάτωση υπήρξε στο πανελλήνιο πρωτάθλημα στο επί κοντώ, όπου η Ελένη Πόλακ που ξεκίνησε στα 4,25μ. και έχασε 3 προσπάθειες, έκανε ένσταση ότι παρεμποδίστηκε -της χάλασε το ρυθμό αθλητής δίπλα της- στη 2η και τελικά της επετράπη να κάνει συμπληρωματική προσπάθεια όπου πέρασε το ύψος και κέρδισε τον αγώνα. Από την άλλη, η ένσταση που έγινε από τον ΓΣ Κηφισιάς (θα είχε αθλήτριες στην 1η και 3η θέση) δεν έγινε δεκτή.

Δημοσιεύουμε κατόπιν και σχετικής επικοινωνίας την ανάρτηση – επιστολή του κου Φώτη Κατσίκα, προπονητή & κριτή στίβου:

Η ανάρτηση

-προς κο Χρήστο Βαρουτάκη-

Να ξεκαθαρίσουμε μερικά πράγματα σχετικά με τους Κριτές του Κλασικού αθλητισμού.

1. Χωρίς την παρουσία των Κριτών, δεν υπάρχει αθλητισμός.

2. Χωρίς την κατά γράμμα τήρηση των κανόνων … επίσης.

3. Το συναίσθημα από μια αποτυχία του αθλητή, θα πρέπει να μένει σπίτι μας. Εάν παρασυρθούμε στο: «κρίμα είναι … αφού το έχει» και χαριστούμε σε κάποιον, αυτόματα αδικούμε όλους τους άλλους αθλητές.
Η μόνη σωστή κρίση είναι η πίστη τήρηση των κανονισμών.

4. ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν μιλάμε για τα ανθρώπινα λάθη, ποιος είναι αυτός που πδεν κάνει λάθη; Γιαυτό και ο κανονισμός επιτρέπει στον κριτή να αναθεωρήσει την κρίση του αν υπάρχουν λάθη που γίνονται παραδεκτά από τους ιδίους (εκτός αν είναι πολύ αργά να διορθωθούν …).

5. Μιλάμε για την ανευθυνότητα κάποιων Κρίτων την ώρα του λειτουργήματος των.

Θελετε μερικά παραδείγματα;
Θα αναφέρω μερικά, τα οποία θα είναι συγχρόνως και προτάσεις, τις οποίες είμαι σίγουρος ότι τουλάχιστον εσείς θα μελετήσετε γιατί ξέρω το πόσο αγαπάτε αυτό που κάνετε (όπως και η συντριπτική πλειοψηφία των Κριτών).
Π.χ. Να μην επιτρέπεται η χρήση των κινητών και από τους κριτές, την ώρα της κρίσης των. Βλέπουμε Εφόρους, Γραμματεία, κριτές τοποθέτησης στυλοβατων και πήχη … να μιλούν στο κινητό την ώρα που η γραμματέας φωνάζει τους στυλοβάτες με αποτέλεσμα … την περίπτωση της δικαιολογημένης 4ης προσπάθειας που δώθηκε στον αθλητή Χρυσανθόπουλο (ζήτησε στυλοβάτες 80 και οι στυλοβάτες δεν τοποθετήθηκαν σ´υμφωνα με την επιθυμία του αθλητή, παρέμεναν στο 60 που ζήτησε ο προηγούμενος αθλητής). Το παράδειγμα το προσωποποιώ επίτηδες για να αφαιρέσω την καραμέλα από τους «μη γνωρίζοντες» που από την ημιμάθεια τους κάνουν παραλληλισμό των 4ων προσπαθειών που δώθηκαν σε άνδρες και γυναίκες, στους κορυφαίους του αγωνισματος στο Πανελλήνιο Κλειστού 2020. Σαφώς και υπάρχει μεγάλη διαφορά….
Να μην υπάρχουν «τουρίστες» κριτές ή επιτελικοί ή … άλλοι, γύρω από τη γραμματεία, που με την κουβέντα τους απόσυντονίζουν τον έχοντα το γενικό πρόσταγμα της γραμματείας.
Υπαρχουν και άλλες … αλλά δεν είναι της παρούσης στιγμής.

6. Η ιδιότητα του Κριτή είναι λειτούργημα και υπεράνω προσωπικών προτιμήσεων και θαυμασμού. Δεν μπορεί ο κριτής να μην τολμάει να εφαρμόσει το δίκαιο οποία πίεση και αν δέχεται έιτε από την κερκίδα είτε από τους υπευθύνους του αγώνα. … Υπαρχουν δεκάδες περιπτώσεις, που όμως δεν θα ήθελα να αναφέρω εδώ. Ευχαρ´ιστως να τις συζητησουμε στα αρμόδια όργανα…

7. Υπάρχουν περιπτώσεις που ο κανονισμός δίνει την εξουσία στον επικεφαλής κριτή ή τον ´Εφορο να αποφασίσει. Ε! σε αυτές τις περιπτώσεις, όπως αυτή που συζητάμε, θα πρέπει να είμαστε Σοβαροί. Δεν μπορεί να μη γίνεται δεκτή η ένσταση που υπέβαλε ο ενδιαφερόμενος σύλλογος ΓΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ με δικαιολογίες που έιναι για παιδία αφόυ δεν στέκουν!
Ποιον προσπαθείτε να κοροϊδέψετε (η ελλανοδικος επιτροπή και ο έφορος) λέγοντας ότι η 3η προσπάθεια ήταν επαναληψη της 2ης, αφου δεν έγινε καμία κουβέντα για προσπάθειες (φαίνεται από το βίντεο) πριν από την ολοκλήρωση της 3ης προσπάθειας. Μόνο μετά την Τρίτη αποτυχημένη προσπάθεια υπάρχει συγκέντρωση των Κρίτων και … διαβούλευση!

8. Δεν υπήρχε άλλη προσπάθεια αυτό φαίνεται από την αντίδραση της αθλήτριας μετά την 3 αποτυχία αλλά και από το γκρουπ των Κριτών, που μετά την 3 αποτυχημένη προσπάθεια αρχίζει να τα μαζεύει για να φύγει.

Κανένας δεν κατάλαβε ούτε η Τηλεόραση (ο κ. Τσώνης με την τόση εμεπειρία!), ούτε κανενας από την κερκίδα (προπονητές, αθλητές και λάτρεις του άλματος επι κοντω), που όλοι μαζί συγκεντρώνουν -αιώνες εμπειρίας- στο αγώνισμα , μετά την Τρίτη προσπάθεια σηκωθήκαμε όλοι να φύγουμε.
Αν όπως ισχυρίστηκε στην (συζήτηση της ένστασης ο έφορος)! η επανάληψη δωθηκε μετά τη 2η προσπάθεια γιατί δεν το έκαναν γνωστό εκείνη την ώρα για να διορθωθεί ο ηλεκτρονικός πίνακας που έλεγε 3η προσπάθεια, αλλά και η τηλεόραση που επίσης έλεγε 3η όπως για 3η προσπάθεια ήξερε όλο το σταδιο;

Με τις απαράδεκτα παιδαριώδεις δικαιολογίες κάνετε μεγαλύτερο κακό, το ένα λάθος φέρνει το άλλο και η αξιοπιστία «των κριτων» χάνεται.
Γιατί επιτρέπετε σε έναν ανεπαρκή Κριτή να προσβάλει όλους τους κριτές (είμαι και εγώ κριτής, έδωσα όρκο ότι θα ….) και δεν το ανέχομαι.
Αυτά τα λίγα, γιατι υπάρχουν τόσα πολλά γύρω από το λειτούργημα των Κριτών όπως η κουβέντα κάποιων, που θέλουν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα λέγοντας: «Με τα 10-12 ευρώ που παίρνουν τι θελεις να κάνουν»; Με τέτοια τοποθέτηση ΠΡΟΣΒΑΛΟΥΝ τους Κριτές και θα έπρεπε οι κριτές να το ξεκαθαρίσουν.

Το ξεκαθαρίζω εγώ, εκ μέρους των Κρίτων, αφού και εγώ είμαι κριτής.
Καμία αμοιβή δεν μπορεί να αντικαταστήσει την εθελοντική προσφορά των Κριτών στον αθλητισμό. ΧΩΡΙΣ ΤΟΥΣ ΚΡΙΤΕΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ.
´Όμως,
Υπάρχουν και υποχρέωσεις και όποιος δεν είναι έτοιμος να δώσει το 100% της προσοχής του δεν πρέπει να προσέρχεται στους αγώνες. Ο Εθελοντισμός του μόνο κακό κάνει στο άθλημα.

Θεσσαλονικη 2.3.20
Με Τιμή
Κατσίκας Φωτιος
Κριτής / προπονητής Στίβου

Ο κανονισμός 25.18 για τις Συμπληρωματικές Προσπάθειες

Αν, για οποιονδήποτε λόγο που δεν άπτεται του δικού του ελέγχου, ένας αθλητής παρεμποδιστεί σε μια προσπάθειά του και δεν έχει τη δυνατότητα να την επιχειρήσει, ή αν η προσπάθεια δεν μπορεί να καταγραφεί σωστά, ο Έφορος θα έχει την δικαιοδοσία να του παραχωρήσει μια συμπληρωματική προσπάθεια ή να του ανανεώσει το χρόνο είτε μερικώς είτε πλήρως. Καμία αλλαγή στη σειρά δεν θα επιτρέπεται. Ένα εύλογο χρονικό διάστημα θα παρέχεται για κάθε συμπληρωματική προσπάθεια ανάλογα με τις ιδιαίτερες συνθήκες της περίπτωσης. Στις περιπτώσεις όπου ο αγώνες έχει προχωρήσει προτού επιτραπεί η συμπληρωματική προσπάθεια, αυτή θα πρέπει να πραγματοποιηθεί προτού να γίνουν οποιεσδήποτε άλλες επόμενες προσπάθειες.

Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις κατά τις οποίες μπορεί να κριθεί σωστό να παραχωρηθεί σε έναν αθλητή μια συμπληρωματική προσπάθεια, όπως για παράδειγμα όταν εξαιτίας ενός διαδικαστικού ή τεχνικού σφάλματος η προσπάθεια δεν μετρήθηκε και δεν είναι εφικτό να γίνει ακριβής επαναμέτρηση. Ενώ αυτό κανονικά θα πρέπει να αποφεύγεται με τη χρήση αξιόπιστου εξοπλισμού και εφεδρικών συστημάτων, λόγω της ολοένα αυξανόμενης χρήσης της τεχνολογίας είναι αναγκαίο να υπάρχει πρόβλεψη για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν όταν τα μηχανήματα χαλάσουν. Λόγω του ότι δεν θα πρέπει να επιτρέπεται καμία αλλαγή στη σειρά με την οποία αγωνίζονται οι αθλητές (εκτός και εάν το πρόβλημα δεν γίνει άμεσα αντιληπτό και ο αγώνας συνεχιστεί), ο Έφορος είναι υποχρεωμένος να λάβει απόφαση σε ποια χρονική στιγμή θα πρέπει να επιτρέψει την συμπληρωματική προσπάθεια, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιάζουσες συνθήκες κάθε ξεχωριστής περίπτωσης.

Προηγούμενο άρθροSwiety, Ortega και Lavillenie ξεχώρισαν στα εθνικά πρωταθλήματα
Επόμενο άρθροSuper Salpeter στο Tokyo – Οι ΗΠΑ έβγαλαν ομάδα για Μαραθώνιο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ