Είναι μία… πολυεθνική παρέα. Έδρα τους το Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια, εκεί όπου περνούν όλες τους τις ημέρες σε προπόνηση και διαβάσματα. Και βέβαια, γιορτάζουν και τις επιτυχίες σαν ομάδα. Όπως το παγκόσμιο ρεκόρ που σημείωσε η Kendell Williams στο Κολεγιακό πρωτάθλημα πριν από μερικές ημέρες.

Η 18χρονη έγινε η καλύτερη νεάνιδα όλων των εποχών στο πένταθλο. Και το ρεκόρ ήρθε μέσα από μία… ελληνική παρέα. Προπονητής της, ο Πέτρος Κυπριανού και ανάμεσα στις συναθλήτριές της στο γκρουπ η Λεοντία Καλλένου– που επίσης είχε λόγο να πανηγυρίζει στο NCAA- η Γεωργία Στεφανίδη και η Τατιάνα Γκούσιν. Μάλιστα, η επιτυχία της Williams και της Καλλένου βοήθησαν την ομάδα τους να πάρει και την τρίτη θέση στο Κολεγιακό πρωτάθλημα των ΗΠΑ.

«Για να είμαι ειλικρινής, δεν περίμενα να ξεπεράσει τους 4.600 βαθμούς. Αλλά μετά από το 1,88 μ. στο ύψος ήξερα ότι θα κάνει πάνω από 4.500 β. και ο συναγωνισμός ήταν μεγάλος, οπότε βοήθησε ειδικά στα 800 μέτρα», λέει ο Κύπριος τεχνικός για τη μεγάλη βελτίωση της Williams. «Εδώ και έξι μήνες προσπαθώ να την κάνω να μάθει να κρατάει το ρυθμό και με την άλλη επταθλήτρια του γκρουπ, την Lucie Ondrashkova (ήταν τέταρτη με 4.268 β.), που τρέχει καλά στα 800 μέτρα», συμπληρώνει για την αθλήτρια που κατάφερε με πέντε ατομικά ρεκόρ να ανέβει από τους 4.068 β. που είχε πέρυσι, στους 4.635 βαθμούς.

Η Williams μπήκε στο γκρουπ τον περασμένο Ιούλιο, ενώ στην ομάδα είναι και ο αδερφός της, δεκαθλητής, που τη βοηθάει. «Είναι πολύ καλό παιδί και δουλεύει πολύ σκληρά. Είναι πολύ θετικό άτομο και ευχάριστος χαρακτήρας», αναφέρει ο Κυπριανού για την αθλήτρια, που σπουδάζει δημοσιογραφία, ενώ όπως κάθε 18χρονο κορίτσι της αρέσει να ψωνίζει και να φτιάχνει τα μαλλιά και τα νύχια της, ειδικά πριν από αγώνες. «Παράλληλα όμως έχει ενεργή δράση σε κοινωνική προσφορά εδώ στην Ατλάντα και βοηθά σε διάφορες εκδηλώσεις σχετικές με τη συγκέντρωση χρημάτων για άπορα παιδιά και άλλα», λέει ο Κυπριανού.

Το… παρεάκι με Καλλένου, Στεφανίδη και Γκούσιν
Από τα… δικά μας κορίτσια, η Καλλένου είναι η παλιά του γκρουπ, ενώ ακολούθησαν η Στεφανίδη και τον Ιανουάριο εντάχθηκε στην ομάδα στη Τζόρτζια και η Γκούσιν.

Ο χειμώνας έκλεισε με την Καλλένου να έχει σημειώσει ρεκόρ Κύπρου στο ύψος (1,90 μ.), αλλά και στο τέλος να κερδίζει στο NCAA. Η Στεφανίδη ανέβασε το ατομικό της ρεκόρ σε κλειστό στα 4,12 μ., ενώ η Γκούσιν που έκανε ένα «πέρασμα» ουσιαστικά, είχε άλμα στα 1,75 μέτρα.

«Η Καλλένου είναι εδώ από πέρυσι, οπότε αυτή είναι η δεύτερη χρονιά μας μαζί. Το 2013 έκανε τη μεγάλη βελτίωση, αφού σημείωσε 1,87 μ. στους Μεσογειακούς αγώνες και ήταν πολύ σταθερή στον ανοιχτό. Φέτος έκανε κλειστό για πρώτη φορά και όπως φάνηκε της «πάει». Το 1,90 μ. είναι αποτέλεσμα πολύ σκληρής δουλειάς και υπομονής», λέει ο προπονητής της.

Η Στεφανίδη, όπως σημειώνει, μπήκε δυναμικά το φθινόπωρο και δούλεψε πολύ σκληρά. «Έχει βελτιωθεί πάρα πολύ σε όλους τους τομείς και το 4,12 μ. πιστεύω ότι δεν δείχνει τις πραγματικές της δυνατότητες. Τεχνικά, χρειάζεται πολύ δουλειά και αρχίζει σιγά σιγά να βρίσκει την τεχνική που θέλω να της μεταδώσω», λέει ο Κυπριανού για την άλτρια, σημειώνοντας πως την βοηθά πολύ το γεγονός ότι γυμνάζεται με την Morgann Leleux, την άλλη επικοντίστρια του γκρουπ, η οποία πέρυσι πέρασε τα 4,50 μέτρα. «Είναι καλές φίλες και τη βοηθάει πάρα πολύ. Στόχος είναι να βάλει μεγάλα κοντάρια στον ανοιχτό, με κορύφωση πάντα το NCAA και το Παγκόσμιο πρωτάθλημα Ε/Ν, που θα γίνουν στο ίδιο στάδιο, στο Γιουτζίν», συμπληρώνει.

Η Γκούσιν από την άλλη είχε μία μεγάλη πρόκληση μπροστά της, μπαίνοντας στο γκρουπ τον Ιανουάριο. «Η Τατιάνα δουλεύει πολύ σκληρά, όπως το υπόλοιπο γκρουπ και πιστεύω είναι θέμα χρόνου να πηδήξει ψηλά. Η περίπτωσή της είναι αρκετά δύσκολη, αφού δεν ήταν μαζί μας από το Σεπτέμβριο και προσπαθούμε να καλύψουμε έδαφος», εξηγεί ο Κυπριανού.

«Δύσκολη η προσαρμογή»
Οι σπουδές στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, με τις υποτροφίες που κερδίζουν οι αθλητές χάρη στις πολλά υποσχόμενες εμφανίσεις τους, είναι μεν μία μεγάλη ευκαιρία, αλλά η ζωή τους εκεί δεν είναι εύκολη.

Διαφορετικό πρόγραμμα, λεπτές ισορροπίες ανάμεσα σε διάβασμα και προπόνηση και βέβαια ένας άλλος τρόπος ζωής είναι οι νέοι όροι που πρέπει να συνηθίσουν. «Δεν είναι εύκολο αυτό που κάνουν τα παιδιά, ειδικά στον τομέα της προσαρμογής. Κάποιους τους παίρνει 1-2 μήνες, άλλοι κάνουν 1-2 χρόνια», παραδέχεται ο Κυπριανού, που εδώ και χρόνια βρίσκεται δίπλα σε αθλητές που παίρνουν αυτή τη μεγάλη απόφαση.

Όσο για τις Στεφανίδη και Γκούσιν, προσθέτει πως μαζί με την Καλλένου, έχουν βρει ήδη το ρυθμό τους. «Όλες έχουν προσαρμοστεί γρήγορα αφού έχουν η μία την άλλη, μιλάνε την ίδια γλώσσα και καταλαβαίνουν τα τυχόν προβλήματα που τους έρχονται και τα αντιμετωπίζουν με υπομονή και επιμονή.

Μαζί με τον Αλέξανδρο Πουρσανίδη και την Στέλλα Χριστοφόρου έχουμε δημιουργήσει ακόμη μία αθλητική παροικία, όπως αυτή που είχαν όταν ήμουν στο Boise State University, με τους Έλενα Καφούρου, Σάββα Διανονικόλα, Ζαχαρία ʼρνο, Θεοδώρα Ξυλάκη και Ελένη Υψηλάντη», καταλήγει ο προπονητής.

Προηγούμενο άρθροΗ ζέστη έκαψε το πανελλήνιο ρεκόρ του Παπαμιχαήλ, αλλά δεν έχει πει την τελευταία λέξη
Επόμενο άρθροΟ Lavillenie έπιασε ξανά δουλειά –Το έριξε στο ποδήλατο (photo)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ