Έχει ήδη συμπληρώσει 15 μήνες ζώντας μία ενδιάμεση κατάσταση που δεν έχει βιώσει ποτέ ξανά αθλητής, στα παγκόσμια χρονικά. Αγωνίζεται, αλλά την ίδια ώρα περιμένει να κρίνουν την τύχη του για ένα θετικό δείγμα. Για τον Κώστα Μπανιώτη, αυτές τις ημέρες έγινε ένα πρώτο βήμα προς το τέλος αυτής της παράλογης ιστορίας και μάλιστα με την εξέλιξη να είναι πολύ θετική για τον ίδιο, καθώς αναγνωρίστηκε ότι υπάρχουν ειδικές περιστάσεις.

Ο πρωταθλητής του ύψους είχε βρεθεί θετικός στην ουσία φουροσεμίδης, της κατηγορίας των διουρητικών, σε έλεγχο που είχε γίνει το Νοέμβριο του 2013. Αν και από τον περασμένο Ιούνιο τερματίστηκε η περίοδος διαθεσιμότητας που του είχε επιβληθεί και του επέτρεψαν να επιστρέψει σε αγώνες, εκκρεμούσε μία εξαιρετικά σημαντική απόφαση της IAAF που θα έκρινε το πώς θα πέσει η αυλαία σε αυτό το θέατρο του παραλόγου.

Η ουσία που βρέθηκε στο δείγμα του, ανήκει σε μία κατηγορία στην οποία αν αποδειχθεί ότι υπήρχαν ειδικές περιστάσεις, οι μοναδικές στις οποίες γίνεται δεκτό το επιχείρημα ότι η ουσία ελήφθη εν αγνοία ή χωρίς δόλο, τότε η ποινή μπορεί να είναι μειωμένη ή ακόμη και δημόσια επίπληξη. Βέβαια, για να γίνει αυτό, το πράσινο φως πρέπει να το δώσει το αρμόδιο όργανο της IAAF, το antidoping review body, όπως και έγινε στην περίπτωση του Μπανιώτη.

Στην απάντηση που έστειλε στην ελληνική ομοσπονδία στίβου αναγνωρίζει ότι υπάρχουν ειδικές περιστάσεις σε αυτή την υπόθεση. Κάτι που μόνο ως βήμα προς μία θετική κατάληξη για τον αθλητή μπορεί να μεταφραστεί. Έτσι, σήμερα, Πέμπτη, η Δικαστική Επιτροπή του ΣΕΓΑΣ συγκεντρώθηκε ξανά για αυτή την υπόθεση, αλλά δεν κατέληξε σε απόφαση, καθώς θα συνεδριάσει εκ νέου τη Μεγάλη Τρίτη.

Στη συνέχεια, η Δικαστική Επιτροπή του ΣΕΓΑΣ θα λάβει μία απόφαση για την υπόθεση και θα την στείλει στην IAAF. Σε περίπτωση που η διεθνής ομοσπονδία διαφωνεί, έχει το δικαίωμα να παραπέμψει το θέμα στο CAS, όπως έχει δικαίωμα να κάνει και ο Μπανιώτης, αν δεν τον ικανοποιήσει η ετυμηγορία.

Το ερώτημα βέβαια είναι και πάλι πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να γίνουν και αυτά τα, τελευταία βήματα. Δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι η υπόθεση είναι ήδη ανοιχτή για 15 μήνες, με τον άλτη μάλιστα να έχει επιστρέψει στους αγώνες παρότι προφανώς δεν είναι απόλυτα συγκεντρωμένος στις αθλητικές υποχρεώσεις του, κάτι λογικό αν αναλογιστεί κανείς πως κατά κάποιο τρόπο είναι ακόμη στον «αέρα».

Το χρονικό της υπόθεσης

Στις 20 Δεκεμβρίου του 2013, ο ΣΕΓΑΣ ανακοινώνει ότι υπάρχει θετικό δείγμα αθλητή του στίβου, χωρίς να δοθεί στη δημοσιότητα το όνομα του Κώστα Μπανιώτη, καθώς εκκρεμούσε η εξέταση του δεύτερου δείγματος.

Πέντε ημέρες αργότερα, μέσω της ιστοσελίδας της ομοσπονδίας, ο πρωταθλητής του ύψους δηλώνει ότι δεν έχει κάνει συνειδητά χρήση της απαγορευμένης ουσίας, αναφερόμενος στη φουροσεμίδη που βρέθηκε και στα δύο δείγματά του, από τον αιφνίδιο έλεγχο του ΕΣΚΑΝ που είχε πραγματοποιηθεί στις 28 Νοεμβρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή ήταν ίσως και η μοναδική δημόσια τοποθέτηση του Μπανιώτη για το θέμα από τότε, καθώς έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ, περιμένοντας να τελεσιδικήσει η υπόθεση.

Στη συνέχεια ο αθλητής κλήθηκε σε απολογία από τη Δικαστική Επιτροπή του ΣΕΓΑΣ, η οποία περίπου τρεις μήνες αργότερα αποφάσισε να παραπέμψει την υπόθεση στο συμβούλιο επιθεώρησης ντόπινγκ της IAAF, προκειμένου να αποφανθεί με τη σειρά του αυτό αν κρίνει ότι υπάρχουν ειδικές περιστάσεις. Ουσιαστικά τότε η δικαστική επιτροπή είχε αναγνωρίσει ότι ο αθλητής απέδειξε πως δεν υπήρχε δόλος στη λήψη της απαγορευμένης ουσίας.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο Μπανιώτης είχε στείλει τα συμπληρώματα που λάμβανε στο εργαστήριο του ΟΑΚΑ για ανάλυση, στα οποία και βρέθηκε η ουσία που είχε εντοπιστεί και στο δείγμα του, παρότι δεν αυτή δεν αναφερόταν στα συστατικά του σκευάσματος.

Αν και οι επόμενες κινήσεις έγιναν άμεσα, με το φάκελο να αποστέλλεται στο Μονακό έστω και μετά από τρεις μήνες, πήρε στην IAAF πολύ περισσότερο από ό,τι θα φανταζόταν κανείς για να κρίνει αν πράγματι υπάρχουν ειδικές περιστάσεις σε αυτή την υπόθεση.

Πριν γίνει αυτό, στις 25 Ιουνίου του 2014 το ΔΣ του ΣΕΓΑΣ σε συνεννόηση με τη διεθνή ομοσπονδία στίβου, αποφάσισαν την προσωρινή διακοπή της διαθεσιμότητας του Μπανιώτη, μέχρι να τελεσιδικήσει η απόφασή του. Κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ ξανά.

Ο Μπανιώτης λοιπόν επέστρεψε στους αγώνες, πήγε στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανοιχτού τον περασμένο Αύγουστο, όπου πέρασε τα 2,15 μ. στον προκριματικό του ύψους και αποκλείστηκε, ενώ αυτό το χειμώνα έχασε από ατυχία τη συμμετοχή στον τελικό της αντίστοιχης διοργάνωσης κλειστού, έχοντας περάσει τα 2,24 μέτρα.

Ρούλα Βλασσοπούλου

Προηγούμενο άρθροΟ Ιακωβάκης τρέχει σε… συνεδριάσεις, αλλά και στο στάδιο
Επόμενο άρθρο69,10 μ. ο Γιάννης Κυριαζής στο Texas Relays

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ