Με μια «ψυχρή» ματιά στην ελληνική στιβική παρουσία στο Ρίο, προκύπτει ότι μάς έλειψε η αγωνιστική υπέρβαση που θα θέλαμε ή που θα έπρεπε ίσως να έχουμε σε αυτό το κορυφαίο ραντεβού.
Απουσίασαν εκείνες οι αγωνιστικές παρουσίες που θα επέτρεπαν ακόμα περισσότερα χαμόγελα και ακόμα πιο θερμά χειροκροτήματα από αυτά που δικαιολογημένα κέρδισαν κάποιες αθλήτριες και αθλητές μας.
Όχι ότι πήγαμε “άσχημα”, αλλά …καλή αγωνιστική παρουσία δεν τη λέει κάποιος, ειδικά εάν παρακολουθεί καιρό αγώνες κι ας μην μπούμε τώρα σε λεπτομέρειες.
Πολλοί αθλητές μας δεν πλησίασαν καν τα φετινά τους στάνταρ ενώ άλλοι πάλεψαν όσο μπορούσαν χωρίς όμως να φτάσουν στο αποτέλεσμα που και οι ίδιοι θα ήθελαν.
Η παραπάνω διαπίστωση δεν αποτελεί …μομφή.
Αυτά έχουν οι αγώνες και φυσικά στον αθλητισμό χρειάζεται και τύχη.
Η έλλειψη υπέρβασης όμως, αποτελεί αφετηρία για σκέψη, σχεδιασμό και φυσικά αποφάσεις ενόψει των προκλήσεων που έρχονται. Του χρόνου έχουμε Παγκόσμιο.
Συνολικά η ολυμπιακή τετραετία που ολοκληρώθηκε κρίνεται επιτυχημένη για τον ελληνικό στίβο σε πάρα πολλούς τομείς αλλά τα μετάλλια και οι διακρίσεις ειδικά στις διοργανώσεις των «πιτσιρικάδων», πέρυσι και φέτος, αποτελούν σπουδαία παρακαταθήκη για το μέλλον και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να “παίξει” με αυτό.
Η νέα ολυμπιακή τετραετία που άρχισε είναι μια ευκαιρία για τον ΣΕΓΑΣ να δείξει πως θέλει να βαδίσει ο ελληνικός στίβος προς το Τόκιο, χωρίς να παραγνωρίζεται η σπουδαιότητα των ενδιάμεσων σταθμών.
Οι εκλογές που έρχονται (πιθανότερη ημερομηνία διεξαγωγής τους είναι Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου) επιβάλλεται να αποτελέσουν την αφετηρία ώστε συνολικά ο ελληνικός στίβος να μπει σε έναν δρόμο που θα του επιτρέψει να ελπίζει σε …νέα ατομικά ρεκόρ στα μεγάλα διεθνή ραντεβού.
Αυτή η προσπάθεια για να υλοποιηθεί χρειάζεται σχέδιο και το κατάλληλο έμψυχο δυναμικό στις θέσεις ευθύνης.
Σύντομα θα φανούν περισσότερα για το εάν υπάρχει βούληση ή όχι για ουσιαστικές αλλαγές καθώς ένας ολυμπιακός κύκλος έκλεισε κι ένας καινούργιος ξεκίνησε.

Το μήνυμα της Κατερίνας!

Η Κατερίνα Στεφανίδη έκανε αυτό που περιμέναμε όλοι όσοι παρακολουθούμε κλασικό αθλητισμό. Κατέκτησε ολυμπιακό μετάλλιο στο Ρίο.
Σαφώς και είναι κορυφαία στιγμή (πρώτα για εκείνη) το χρυσό όμως το ίδιο εύκολα θα μπορούσε να ήταν και ασημένιο το μετάλλιό της γεγονός πάντως που δεν θα άλλαζε την μεγαλειώδη φετινή της πορεία.
Το ουσιαστικό μήνυμα που έστειλε η Κατερίνα – πριν ο Μιτς «βουτήξει» στον αγωνιστικό χώρο – προκύπτει από την συνολική της αγωνιστική παρουσία όλη τη σεζόν.
Μετάλλιο στο παγκόσμιο κλειστού, ευρωπαϊκό μετάλλιο στο Αμστερνταμ, ωραίες πτήσεις στα Ντάιαμοντ Λιγκ και σε άλλα μίτινγκ με αγωνιστική εικόνα που άφηνε τη βεβαιότητα, ότι στο Ρίο θα πάει να πρωταγωνιστήσει. Κι αυτό έκανε.
Μπήκε στον τελικό πλησίασε τα φετινά της αγωνιστικά όρια κι όλα τα άλλα ήρθαν φυσιολογικό επακόλουθο-προϊόν σκληρής συστηματικής δουλειάς μαζί με το ταλέντο της (που από μόνο του δεν θα ήταν αρκετό για τέτοια διάκριση).
Αυτό είναι το ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε διαθέσιμο αποδέκτη και η μεγάλη πρόκληση για όλους όσοι θέλουν να της μοιάσουν καθώς η νέα Ολυμπιάδα – η νέα 4ετία μέχρι τους Αγώνες στο Τόκιο – άρχισε.
Τα σταθερά βήματα προόδου μέχρι τον μεγάλο στόχο είναι μέθοδος που σπάνια θα οδηγήσει σε άλλα αποτελέσματα από εκείνα που δείχνει η πορεία του αθλητή.
Το χρώμα ενός μεταλλίου ή και η απώλειά του ίσως, τις πιο πολλές φορές, αποτυπώνει μόνο τον συγκεκριμένο αγώνα που κερδίζεται (ή χάνεται) και όχι τη συνολική παρουσία του πρωταγωνιστή στην αθλητική του διαδρομή.

Προηγούμενο άρθροΣούπερ Τσάκωνας και Martina, ξεχώρισε η Thompson, 3η η Παπαχρήστου στη Λωζάννη -Ο Souleiman τα 1000μ
Επόμενο άρθροΠαγκόσμιο ρεκορ η Jebet στα στηπλ – σπουδαίες κούρσες στο Παρίσι
Ο Κώστας Μπάκος είναι δημοσιογράφος - αθλητικός συντάκτης. Από το 2001 κάνει μεταδόσεις αγώνων στίβου και άλλων ολυμπιακών αθλημάτων στο Eurosport. Ήδη από το 1995 και επί σειρά ετών ήταν στην επιμέλεια του ρεπορτάζ στίβου και από το 2004 πέρασε και στη σύνταξη ύλης σε κορυφαίες αθλητικές και πολιτικές εφημερίδες.

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ικανοι ανθρωποι υπαρχουν.και για εμπλουτισμο της διοικησης και στο τεχνικο κομματι.βουληση να ερθουν νεα προσωπα για αλλαγη νοοτροπιας ειναι το ζητουμενο.το αθλημα εξελλισεται, δεν αρκει να εκανε καποιος αθλητισμο η να ιδρυσε ενα σωματειο.

  2. Η παρατήρηση είναι σωστή. Ικανοί και δραστήριοι άνθρωποι, με όρεξη να φανούν χρήσιμοι στον ελληνικό στίβο σίγουρα υπάρχουν σε διάφορες πόλεις και περιοχές. Ανεξάρτητα από την ηλικία τους αν έχουν χρόνο και δυνατότητα ενεργού συμμετοχής στα δρώμενα κι όχι μόνο στις συνεδριάσεις του συμβουλίου μπορούν να δώσουν ώθηση. Για τους προπονητές υπάρχουν άλλα κριτήρια, γιατί είναι επαγγελματίες και έχουν διαφορετικές υποχρεώσεις.
    Η ουσία όμως είναι όλοι -παράγοντες και προπονητές- πέραν από τις “κατακτημένες” γνώσεις και εμπειρίες τους να μπορούν να μελετάνε, να μαθαίνουν και να υιοθετούν τα νέα ρεύματα και τάσεις όχι μόνο στενά στο άθλημά μας, αλλά γενικότερα στην κοινωνία, στην αγορά, στον αθλητισμό, πολιτισμό κ.α. Να αντιλαμβάνονται ότι ΙΑΑΦ, ΕΑΑ, μίντια κ.α. αλλάζουν ταχύτατα, προσεγγίζουν διαφορετικά τα σπορ, δημιουργούν νέες ανάγκες και απαιτήσεις, νέα μοντέλα ανάπτυξης και λειτουργίας του αθλητισμού…
    Οσοι μπορούν να κινηθούν έτσι είναι χρησιμότεροι και καταλληλότεροι και οι εκπρόσωποι των σωματείων πρέπει να διαβλέψουν ποιοι έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά και να τους εκλέξουν στη νέα διοίκηση.
    Δεν σχολιάζω περισσότερο γιατί είμαι μέλος του ΔΣ, μπορεί και υποψήφιος για το νέο και αν ξεπεράσω το “ουκ εν το πολλώ το ευ…” μπορεί να παρεξηγηθώ…

  3. Το τοποθετησατε πολυ σωστα κ.Μαμουζελο.Ομως,κατι δεν επιτρεπει να το δουν οι αποφασιζοντες,με αυτη τη ματια και βουληση.Και για το παραγοντικο και για το προπονητικο.Μελη δ.σ θα ξαναβγουν με προκαθορισμενο τροπο ανθρωποι χωρις σοβαρο εκτοπισμα.Και στο τεχνικο-προπονητικο προσωπικο θα συνεχισουν να θεωρουνται ικανοι,αυτοι που δεν δεχονται νεους αθλητες που σπουδαζουν,παρα μονο ατομα που θα μας κανουν πρωι και απογευμα οτι τους πουμε-και που ετσι τους χειραφετουμε τη ζωη-ενω σ ολο το κοσμο οι νεοι σπουδαζουν και εξελλισονται αθλητικα.

  4. Τώρα με το νέο ΔΣ θα δούμε και το “ειδικό βάρος” αλλά και πόσες πιθανότητες υπάρχουν να μεταβληθεί ο παλαιοπαραγοντικός, ξεπερασμένος και χειραγωγούμενος τρόπος λειτουργίας του ΣΕΓΑΣ… Ομολογώ ότι ήθελα να έχω κάνει κάποιες προτάσεις για αλλαγές σε ορισμένα πράγματα, αλλά ατυχώς εγκλωβίστηκα ή κάπου δίστασα, για να μη θεωρηθεί ότι κάνω τον …μάγκα και το σπουδαίο.
    Τώρα όμως μπορεί να τα ξανασκεφθώ -άλλωστε ο κ. Παναγόπουλος έχει την τάση μεταρρυθμίσεων…- και χωρίς τις δεσμεύσεις ενός μέλους του ΔΣ να ταράξω το νέο όχι στη νομιμότητα που είπαν κάποιοι στη Βουλή, αλλά στην κριτική και τις προτάσεις για μεταρρυθμίσεις! Έτσι για πλάκα… Για να βλέπω πόσες θα καταθέτουν άλλοι και πόσες θα ακολουθούν…
    Οσο για τις πρώτες κριτικές τοποθετήσεις για τις εκλογές ελπίζω θα τις βρείτε εύκολα στο σάϊτ κάτω απ’ το σχετικό ρεπορτάζ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ