Ένας ταμίας, μία καταγγελία για παράνομη σύμβαση με εταιρία και μία ψηφοφορία που οδήγησε στην αντικατάσταση του πρώτου. Τα όσα συνέβησαν πριν από περίπου μία εβδομάδα στο ΣΕΓΑΣ με την κόντρα του προέδρου και του προκατόχου του, Κώστα Παναγόπουλου και Βασίλη Σεβαστή, με τον πρώην πλέον ταμία Δημήτρη Ανδριόπουλο σχετικά με τη συνεργασία της εταιρίας που έχει αναλάβει τους αγώνες και το μάρκετινγκ του ΣΕΓΑΣ, μοιάζουν μακρινά. Μοιάζουν, αλλά δεν είναι.
Η εικόνα της ομοσπονδίας δέχθηκε γερό πλήγμα, όταν εν μέσω κρίσης μένουν υπόνοιες για παρανομία επειδή δεν έγινε διαγωνισμός για τη σύμβαση. Κι ας εξηγήθηκε πως ο νόμος επιτρέπει για αυτές τις συμβάσεις να γίνεται απευθείας ανάθεση, συνήθως αυτό που μένει στο μυαλό είναι το αρνητικό. Στο ΣΕΓΑΣ περιμένουν την επόμενη κίνηση, αφού δεν είναι μυστικό πως ο Ανδριόπουλος ίσως δώσει συνέχεια. Αλλά το… παιχνίδι δεν παίζεται πλέον μεταξύ των δύο πλευρών. Ενδεικτικό αυτού είναι η συνάντηση που έγινε το βράδυ της Παρασκευής στο ΟΑΚΑ μεταξύ προπονητών.
Στο ραντεβού εμφανίστηκαν λιγότερα άτομα από τα δάχτυλα των δύο χεριών. Είχαν προσκληθεί περισσότεροι. Ίσως δεν έδωσαν το παρών γιατί δεν έχουν πειστεί από τις καταγγελίες. Ίσως δεν ήθελαν να πάρουν θέση σε μία διοικητική διαμάχη, αφού αυτό που κυκλοφορούσε στα στάδια ως εντύπωση ήταν πως η συνάντηση είχε κάποια σχέση με την… αντιπολιτευόμενη πλευρά.
Το γεγονός παραμένει ίδιο. Πως οι προπονητές επιτέλους αποφάσισαν να συνασπιστούν και να ενώσουν τις φωνές τους. Για τους πιο ρεαλιστές και πρακτικούς το πιο σημαντικό ζήτημα είναι το οικονομικό. Πρόσφατα οι ομοσπονδιακοί κλήθηκαν να υπογράψουν νέο συμβόλαιο με μειωμένες αποδοχές. Κάτι που έκαναν για να… βάλουν πλάτη κατά το λαϊκώς λεγόμενο στον Παναγόπουλο, γνωρίζοντας πως η κατάσταση θα ήταν πολύ δύσκολη με την Πολιτεία να δίνει 2.900.000 ευρώ ως επιχορήγηση. Λίγες ημέρες αργότερα, η ΓΓΑ ανακοίνωσε πως το ποσό θα αυξηθεί και θα αγγίξει τα 5 εκ. ευρώ. Οι προπονητές λοιπόν θέλουν τώρα να δουν και τον Παναγόπουλο να τους στηρίζει. «Πάντα υπήρχαν καθυστερήσεις στις πληρωμές μας. Όμως αυτό που μας ανησυχεί τώρα είναι η αδιαφορία προς του προπονητές, ομοσπονδιακούς και σωματειακούς. Είμαστε οι τελευταίοι που πληρώνονται και οι πρώτοι που θα υποστούμε περικοπές όταν υπάρχει πρόβλημα», έλεγε ένας από τους πιο παλιούς τεχνικούς στις τάξεις των ομοσπονδιακών. «Αυτό που συνέβη με τον Ανδριόπουλο είναι η αφορμή. Θέλουμε κάποιος να μας εξηγήσει αν όλα αυτά που ακούστηκαν ισχύουν, για τις αμοιβές τους. Η δουλειά μας άλλωστε είναι άλλη, δεν κάνουμε διοίκηση», συμπλήρωσε.
Για άλλους στη συγκέντρωση το ζήτημα ήταν πιο φιλολογικό. Με δεδομένο πως οι αθλητές υψηλού επιπέδου λιγοστεύουν, κάποιοι θέλησαν να αποδεχθούν και να καταλογίσουν ευθύνες. Και στο κομμάτι που τους αναλογεί, να φροντίσουν να αποκαταστήσουν τις μεταξύ τους σχέσεις, προκειμένου οι προπονητές να δουλεύουν πιο συναδελφικά, ως γρανάζια της ίδιας μηχανής που θα πάει πιο μπροστά. «Πρέπει να συζητήσουμε ειλικρινά. Να δούμε πού κάναμε λάθος εμείς, οι αθλητές και η ομοσπονδία. Δεν είμαστε αντίπαλοι με την ομοσπονδία. Όμως η προτεραιότητά του ΣΕΓΑΣ πρέπει να είναι κατά σειρά ο αθλητής, ο προπονητής και οι αγώνες», έλεγε ένας από τους παρευρισκόμενους, που ανάλυσε και ένα πλάνο με τον οποίο θα έπρεπε να λειτουργεί η ομοσπονδία απέναντι στους αθλητές. Φροντίζοντας να μην χαθεί άλλος αθλητής και αυτούς τους λίγους που αξίζουν να τους στηρίζει έμπρακτα.
Τέλος ακούστηκαν και πιο σκληροπυρηνικές φωνές. Άνθρωποι που έχουν ξεκάθαρο πρόβλημα με το ύψος των αμοιβών του Μάκη Ασημακόπουλου για το μάρκετινγκ και τον Κλασικό μαραθώνιο. Και που είναι εντελώς αντίθετοι με τη φιλοσοφία που κινείται η ομοσπονδία αυτή την εποχή. «Ο θεσμός του προπονητή ακυρώνεται. Η ομοσπονδία θέλει μόνο να κάνει αγώνες. Εκεί έχουν ρίξει το βάρος τους», έλεγε ένας από τους πρεσβευτές αυτού του… ρεύματος.
Γεγονός είναι πως το ραντεβού τους ανανεώθηκε για τις 9 Μαΐου. Εκεί όπου θα έχουν καλέσει ομοσπονδιακούς και σωματειακούς προπονητές. Απομένει να φανεί το αν μέχρι τότε θα καταφέρουν να πείσουν περισσότερους συναδέλφους τους πως κίνητρό τους είναι η επίλυση των κοινών προβλημάτων και όχι η συστράτευση με τη μία ή την άλλη πλευρά σε μία διοικητική διαμάχη.