Εξαιρετικό αγώνα έκανε ο Δημήτρης Χονδροκούκης στον προκριματικό του ύψους στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Νταεγού. Ο νεαρός Ελληνας πρωταθλητής πέρασε με την πρώτη προσπάθεια όλα τα ύψη (2,16 μ., 2,21 μ., 2,25 μ., 2,28 μ., 2,31 μ.) και αποτέλεσε την καλύτερη παρουσία του προκριματικού!
«Αισθανόμουν πολύ καλά ψυχολογικά, αλλά σωματικά ήμουν λίγο σφιχτός. Περνούσα όμως τα ύψη και το ευχαριστήθηκα. Ο τελικός είναι ένας άλλος αγώνας, θα δούμε σε τι κατάσταση θα βρίσκομαι, αν δηλαδή θα είμαι καλύτερα η χειρότερα», είπε ο Χονδροκούκης λίγο μετά την εμφάνιση του στον προκριματικό.
Από την άλλη ο Κώστας Μπανιώτης αντιμετώπισε προβλήματα στον αγώνα, όπως και σε όλη τη διάρκεια της σεζόν του ανοιχτού στίβου, και δεν κατάφερε να πάρει την πρόκριση. Ξεπέρασε με την πρώτη τα 2,16 μ., με τη δεύτερη τα 2,21 μ., με την πρώτη τα 2,25 μ., με τη δεύτερη τα 2,28μ και είχε τρεις αποτυχημένες προσπάθειες στα 2,31 μέτρα. Έτσι έμεινε στην 15η θέση στο σύνολο κι εκτός τελικού που θα γίνει την Πέμπτη, στις 13:10 ώρα Ελλάδος (->startlist) όπου η Ελλάδα όμως έχει ελπίδες για διάκριση με τον Δημήτρη Χονδροκούκη καθώς έδειξε να είναι σε εξαιρετική κατάσταση.
«Ορισμένα τεχνικά σφάλματα μου στοίχισαν την πρόκριση. Ήμουν καλά αλλά η έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης με έκανε να χάσω κάποιες προσπάθειες, κυρίως την πρώτη στα 2.28μ που μου στοίχισε την πρόκριση. Έτσι είναι ο αθλητισμός, συνεχίζω να κοιτάζω μπροστά στους επόμενους αγώνες μου», είπε από την πλευρά του ο Μπανιώτης.
Απογοητευτική ήταν η παρουσία των δύο Ελληνίδων στον προκριματικό του τριπλούν. Αν και το όριο πρόκρισης (14,45 μ.) ήταν μέσα στις δυνατότητες τους με βάσει τις επιδόσεις που είχαν σημειώσει φέτος, έμειναν μακριά από αυτό. Η Βούλα Παπαχρήστου είχε καλύτερο άλμα στα 14,05 μ. (13,71 μ. και άκυρο τα υπόλοιπα) και η Νίκη Πανέττα στα 13,97 μ. (12,87 μ., 13,75 μ. τα υπόλοιπα) και περιορίστηκαν στην 16η και 20η θέση, αντίστοιχα. Το καλύτερο άλμα του προκριματικού έγινε από την Κουβανή Γιαργκέλις Σαβίνιε με 14,62 μ. (στην τρίτη προσπάθεια), ενώ 14,53 έκανε η συμπατριώτισά της, Μάμπελ Γκέι. Πέρασε μάλιστα και η 39χρονη Βρετανίδα πλέον Αλντάμα. Τελευταία αθλήτρια που πέρασε στον τελικό ήταν η Βραζιλιάνα Κέιλα Κόστα με άλμα στα 14,15 μέτρα! Για 1εκ έμεινε έξω η Ιταλίδα ΛαΜαντια.
«Ήμουν σε πολύ καλή φυσική κατάσταση και δεν μπορώ να καταλάβω πως εξελίχθηκε έτσι ο αγώνας. Έχω μια πικρία γιατί μπορούσα να είμαι μέσα στις 12 του τελικού, αλλά αυτά συμβαίνουν στον αθλητισμό. Κοιτάζω μπροστά. Από την φετινή σεζόν συνολικά, είμαι πολύ ευχαριστημένη κυρίως με το μεγάλο ατομικό ρεκόρ που πέτυχα (14.72μ. Τώρα ολιγοήμερες διακοπές και μετά προετοιμασία για τη νέα σεζόν, όπου θα κάνω και κλειστό, αλλά μεγάλος στόχος παραμένουν οι Ολυμπιακοί», είπε η Παπαχρήστου, ενώ η Πανέττα σχολίασε για την δική της παρουσία: «Ήταν μια μεγάλη εμπειρία για μένα αυτό το παγκόσμιο πρωτάθλημα και είμαι ευχαριστημένη και μόνο από το γεγονός ότι βρίσκομαι εδώ. Ήμουν καλά αγωνιστικά, αλλά κάποια τεχνικά λάθη μου στοίχισαν την πρόκριση στον τελικό. Είχα μια βελτίωση από άλμα σε άλμα αλλά καθυστέρησα να πάρω μπρος. Μένει αυτή η εμπειρία ως παρακαταθήκη για το μέλλον . Του χρόνου μαζί με τον προπονητή μου Φρανσουά Ντοφέν θα αλλάξουμε το πρόγραμμά μας και θα κάνουμε πολλούς αγώνες στο εξωτερικό».
Εκπλήξεις στον προκριματικό των 5.000 μ. δεν σημειώθηκαν. Η παγκόσμια πρωταθλήτρια του 2009 στο Βερολίνο Βίβιαν Τσέριουτ (Κένυα) και νικήτρια πριν λίγες μέρες στα 10.000 μ., προκρίθηκε στον τελικό, τρέχοντας συντηρητικά και τερματίζοντας πέμπτη (15.34.80). Νικήτρια της σειράς η Γκενζεμπέ Ντιμπάμπα (Αιθιοπία) με 15.33.06. Η Μεσερέτ Ντεφάρ (Αιθιοπία) επικράτησε στην πρώτη σειρά διανύοντας την απόσταση σε 15.19.20 που ήταν και η καλύτερη επίδοση του πρώτου γύρου.
Στα 1.500 μ. των ανδρών, ο πρωταθλητής Ευρώπης Μεχίντ Μπααλά ήταν το θύμα της… γενικής σύρραξης των αθλητών, στην τελική ευθεία. Ο Γάλλος έπεσε και τερμάτισε σχεδόν περπατώντας. Παρόλα αυτά, μετά από ένσταση που έκανε η χώρα του και έγινε δεκτή από τους διοργανωτές, ο αθλητής θα είναι κανονικά στα ημιτελικά του αγωνίσματος. Την καλύτερη επίδοση του προκριματικού, σημείωσε ο δεύτερος του Βερολίνου, Ντάνιελ Κόμεν, με 3.38.54, ο οποίος επέλεξε από την αρχή της κούρσας να αποσπαστεί από τους αντιπάλους του, διατηρώντας μια διαφορά ασφαλείας 40 μέτρων!
Η Τατιάνα Τσέρνοβα σημείωσε την καλύτερη επίδοση στο μήκος, στο πρώτο αγώνισμα της δεύτερης ημέρας του επτάθλου. Η Ρωσίδα είχε καλύτερη προσπάθεια στα 6,61 μ., 10 εκατοστά πάνω από την Τζέσικα Ενις. Μετά μάλιστα και τον ακοντισμό όπου η Τσερνοβα έριξε κατά πολύ περισσότερα, 52,95μ έναντι μόλις 39,95μ, η Ρωσίδα είναι αγκαλιά με το χρυσό καθώς προηγείται στη βαθμολογία με 5887β και η Βρετανίδα πρωταθλήτρια Ευρώπης έχει 5754β, κι ενώ απομένουν μόνο τα 800μ όπου η Τσερνοβα έχει καλύτερο ρεκόρ. Για το χάλκινο μετάλλιο γίνεται μάχη καθώς 4 αθλήτριες είναι μέσα σε ένα εύρος 20 βαθμών! Η Γερμανίδα Έζερ -που έχει όμως και καλύτερο ρεκόρ στα 800μ- έχει 5613β, η Αμερικανίδα Φάουνταιν 5611β η Γαλλίδα Ντζιμου 5600β και η Ουκρανή Ντομπρύνσκα 5594β. Ακολουθούν η Λιθουανή Σκουγυτε με 5517β και η Πολωνίδα Τυμίνσκα με 5508, που όμως μπορεί και αυτή να διεκδικησει την τρίτη θέση καθώς είναι πάρα πολύ γρήγορη στα 800μ!
H Τσερνοβα που έχει 2’06″50 στα 800μ, χρειάζεται χρονο καλύτερο απο 2’15″50 για να βελτιώσει το ατομικό της ρεκόρ στο 7θλο που είναι 6773β, ενώ αν πλησιάσει το ρεκόρ της στα 800μ θα περάσει και τους 6900β (κάτι που έχουν καταφέρει διαχρονικά μόνο 7 αθλήτριες)!