Μοιάζει με το ιδανικό σενάριο για τον ελληνικό στίβο. Κι όμως, όσο απίστευτο κι αν είναι, παραμένει αληθινό. Δύο κορίτσια, στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, έχουν… ρημάξει το πανελλήνιο ρεκόρ του επί κοντώ τα τελευταία 24ωρα. Και το Σάββατο ήταν η σειρά της Νικόλ Κυριακοπούλου και του 4,80 μέτρα.

Η άλτρια που πέρασε τα 4,76 μ. την Πέμπτη στη Στοκχόλμη και ξύπνησε σήμερα το πρωί έχοντας χάσει το ρεκόρ γιατί τα ξημερώματα το βελτίωσε η Κατερίνα Στεφανίδη στο Φλάγκσταφ, στις ΗΠΑ, με 4,77 μ., με την εμφάνισή της στο Μπέρμιγχαμ το ανέκτησε.

Όπως είχε δείξει και το πολύ ψηλό άλμα της πάνω από την πήχη όταν πέρασε τα 4,76 μ., στη Στοκχόλμη, η Κυριακοπούλου είχε ακόμη περιθώρια βελτίωσης. Το έδειξε στο βρετανικό μίτινγκ, όταν έκανε μία ακόμη απίστευτη πτήση, αυτή τη φορά πάνω από τα 4,80 μ., για να κερδίσει (ξανά) το πανελλήνιο ρεκόρ, την κορυφαία επίδοση στην Ευρώπη και την Fabiana Murer η οποία για τέταρτη φορά φέτος είδε την πλάτη της Ελληνίδας πρωταθλήτριας, σε ισάριθμες αναμετρήσεις.

Η Κυριακοπούλου, που είχε εναντίον της την κούραση από το ταξίδι και τον προηγούμενο αγώνα, όπως και η αντίπαλός της, πέρασε τα 4,50 μ. και τα 4,60 μ. με την πρώτη προσπάθεια, χρειάστηκε τρίτη για τα 4,70 μ., αλλά είχε ακόμη δυνάμεις. Στην τελευταία της προσπάθεια στα 4,80 μ., για να κερδίσει και να ξαναπάρει το ρεκόρ, έκανε ένα άλμα με ψυχή και κραύγασε από ευτυχία πριν καν προσγειωθεί στο στρώμα, μόλις κατάλαβε ότι ο πήχης είχε μείνει στη θέση του.

Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια, που πλέον θα κάνει τον επόμενο αγώνα της στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, είναι δεύτερη στον κόσμο φέτος πίσω από την Murer- η οποία έχει 4,83 μ., ενώ στο Μπέρμιγχαμ ήταν δεύτερη με 4,70 μ.- ενώ ανέβηκε στην ένατη θέση της λίστας των καλύτερων αθλητριών όλων των εποχών στο αγώνισμα σε κλειστό στίβο.

Παγκόσμιο ρεκόρ ο Farah!

Ο άνθρωπος που κατάφερε να ξεσηκώσει τις κερκίδες στο κλειστό στάδιο του Μπέρμιγχαμ ήταν βέβαια ο Mo Farah. Όχι μόνο γιατί είναι ένα από τα αγαπημένα παιδιά των Βρετανών χάρη- και- στα δύο χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια που τους έχει χαρίσει. Αλλά επειδή τους έδωσε και ένα παγκόσμιο ρεκόρ το Σάββατο! Ο Βρετανός δρομέας κάλυψε τα 2 μίλια σε 8.03.40, για να συντρίψει το ρεκόρ που είχε ο Kenenisa Bekele με 8.04.35 από το 2008.

Αποθέωση Colin Jackson για Δουβαλίδη

Με την πρώτη κούρσα του στο Μπέρμιγχαμ- ο προκριματικός- ο Κώστας Δουβαλίδης δεν κέρδισε μόνο τη σειρά του, αλλά απέσπασε και τα εγκωμιαστικά σχόλια του Colin Jackson. Ο κάτοχος του πανελληνίου ρεκόρ των 60 μ. εμπόδια τερμάτισε πρώτος σε 7.66. Και όσο εκείνος κοιτούσε με αγωνία το χρονόμετρο, ο θρύλος του αγωνίσματος που έκανε σχολιασμό στην τηλεόραση αποθέωνε τον Έλληνα αθλητή. «Πολύ στρωτή κούρσα. Έτρεξε πολύ ωραία», είπε μεταξύ άλλων ο Jackson για τον… Έλληνα με το μπλε στη μέση, όπως τον αποκάλεσε αναφερόμενος στη διαδρομή που έτρεχε ο Δουβαλίδης.

Λίγη ώρα αργότερα στον τελικό, ο Δουβαλίδης δεν κατάφερε να φύγει όπως ήθελε από τον βατήρα (είχε αντίδραση 0.172) και τερμάτισε πέμπτος, σε 7.68, στην τρίτη κούρσα του από την Πέμπτη, καθώς εκείνη την ημέρα έτρεξε και στο μίτινγκ της Στοκχόλμης. Και όλα αυτά ενώ έχει ενοχλήσεις στον προσαγωγό από τις εμφανίσεις του περασμένου σαββατοκύριακου, στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα. Νικητής ήταν ο Αμερικανός Kevin Craddock, με 7.58, με δεύτερο τον Lawrence Clarke με 7.62, όσο σημείωσε και ο Jarret Eaton, ενώ ο Aries Merritt ακολούθησε με 7.63.

Μάστορας και Μπανιώτης έμειναν στα 2,19 μ.

Στον τελευταίο τους αγώνα πριν από το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, για το οποίο έχουν εξασφαλίσει το όριο, ο Αντώνης Μάστορας και ο Κώστας Μπανιώτης δεν κατάφεραν να ανεβάσουν ψηλά τον πήχη. Αμφότεροι πέρασαν τα 2,19 μ., δεν τα κατάφεραν στα 2,23 μ., με αποτέλεσμα να πάρουν την έκτη και έβδομη θέση αντίστοιχα στο ύψος. Γενικά πάντως ο πήχης δεν έφτασε ψηλά στο αγώνισμα, καθώς νικητής ήταν ο Βρετανός Allan Smith με 2,26 μέτρα.

Χαμηλά ο Τσάκωνας
Στο μήκος, ο Γιώργος Τσάκωνας δεν κατάφερε να κάνει ένα άλμα που θα τον έφερνε πιο κοντά στην Πράγα. Η καλύτερη προσπάθειά του μετρήθηκε στα 7,16 μ. και του έδωσε την όγδοη θέση.

Αντίθετα, εξαιρετική πρεμιέρα έκανε ο Greg Rutherford. Ο Ολυμπιονίκης του Λονδίνου προσγειώθηκε στα 8,17 μ., για να πάρει τη νίκη, βελτιώνοντας το ατομικό του ρεκόρ και σημειώνοντας την καλύτερη φετινή επίδοση στον κόσμο. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια του αγώνα βρήκε τον τρόπο να απαντήσει στον Xinglong Gao, ο οποίος προσγειώθηκε στα 8,12 μ. στην πέμπτη του προσπάθεια, ξεπερνώντας κατά δύο εκατοστά την επίδοση που είχε σημειώσει ως τότε ο Rutherford, αλλά στο τελευταίο άλμα του ο Βρετανός έφτασε στα 8,17 μέτρα.

Ο Βρετανός πάντως δεν θα είναι ανάμεσα στους αντιπάλους που θα βρει ο Λούης Τσάτουμας στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού, καθώς δήλωσε ότι δεν θα πάρει μέρος στη διοργάνωση.

Απίστευτη η Johnson-Thompson 6,93 μ. στο μήκος

Την ώρα που οι Βρετανοί άρχισαν να μετρούν αντίστροφα για την επιστροφή της Jessica Ennis στην ενεργό δράση μετά από τη μητρότητα, μία 22χρονη επταθλήτρια βάλθηκε να τους κάνει να πιστέψουν ότι δεν τη… χρειάζονται. Όσο μπορεί βέβαια να το πει κανείς αυτό για μία αθλήτρια του μεγέθους της.

Η Katarina Johnson-Thompson έκανε μία ακόμη απίστευτη εμφάνιση στο Μπέρμιγχαμ, αυτή τη φορά στο μήκος. Η 22χρονη επταθλήτρια προσγειώθηκε στα 6,93 μ., για να βελτιώσει το εθνικό ρεκόρ και σε αυτό το αγώνισμα, μετά από το εντυπωσιακό της άλμα πάνω από το 1,97 μ. στο ύψος πριν από λίγες ημέρες όπου επίσης είχε πετύχει ρεκόρ Βρετανίας.

Μάλιστα, στον αγώνα της στο Μπέρμιγχαμ, πέρα από το 6,93 μ., είχε ακόμη άλματα στα 6,85 μ. και 6,71 μέτρα! Δεύτερη, με 6,84 μ., ήταν η Christabel Nettey από τον Καναδά, ενώ την τρίτη θέση πήρε η Ivana Spanovic με 6,75 μέτρα.

H Murielle Ahoure ήταν η απόλυτη κυρίαρχος των 60 μέτρων. Μετά από το 7.13 του προκριματικού, η «βολίδα» από την Ακτή Ελεφαντοστού τις άφησε όλες πίσω της και στον τελικό για να κερδίσει με 7.10, αφήνοντας πίσω της την Τianna Bartolleta (7.15).

Σε μία επεισοδιακή κούρσα, με δύο σπρίντερ να ακυρώνονται, την τρίτη φορά που αθλητές κάθισαν στο βατήρα, ο Kim Collins έδειξε γιατί στα 39 του είναι το… αφεντικό της ταχύτητας αυτό το χειμώνα. Ο… αγέραστος τους άφησε πάλι όλους πίσω του, για να κερδίσει με 6.50.

Στα 3.000 μ., η Habiba Ghribi μπορεί να έτρεχε για πρώτη φορά την απόσταση σε κλειστό στίβο, αλλά δεν έδειξε να πτοείται. Η «αργυρή» Ολυμπιονίκης κέρδισε με 8.46.61, για να γίνει η τέταρτη ταχύτερη φέτος στον κόσμο.

Aπό τις επιδόσεις που ξεχώρισαν ακόμη ήταν το 1.45.93 του Jeremiah Mutai στα 800 μέτρα.

Ρούλα Βλασσοπούλου

Διαβάστε ακόμη

Το συγκλονιστικό 3ήμερο της Νικόλ, η βοήθεια της Κατερίνας και το όνειρο που έζησε

Προηγούμενο άρθροΒαλκανικό Πρωτάθλημα κλειστού στίβου 2015
Επόμενο άρθροΤο συγκλονιστικό 3ήμερο της Νικόλ, η βοήθεια της Κατερίνας και το όνειρο που έζησε

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ