
Για όποιον ανατρέχει στα αποτελέσματα εγχώριων αγώνων, διαπιστώνει ότι σε πολλά από αυτά δεν αναγράφεται ανεμομέτρηση.
Σε κάποιες περιπτώσεις δεν υπήρχε καν ενώ σε άλλες παρότι υπάρχει δεν την αναγράφουν στα δημοσιευμένα αποτελέσματα.
Δεν χρειάζεται βέβαια ιδιαίτερη ανάλυση πως έχει μεγάλη σημασία πρώτα απ’ όλα αν ο άνεμος ήταν μέχρι 2μ./” ή παραπάνω από 2μ/” οπότε και οι επιδόσεις δεν θα αναγνωρίζονται ως ρεκόρ σε τέτοιες περιπτώσεις.
Βέβαια και η όποια ένταση του ανέμου έχει αρκετή σημασία.
Να σημειωθεί και ότι στα scoring της IAAF υπάρχει πλέον και μια μικρή προσθαφαίρεση, 6 βαθμών ανά 1μ”, όταν ο άνεμος δεν είναι μεταξύ 0 έως 2μ./” (6 βαθμοί πχ στα 100μ. ανδρών είναι η διαφορά επίδοσης 10.41 με 10.43 ή το μήκος γυναικών 6,06μ. με 6,09μ.)
Αν δεν υπάρξει ένδειξη ανεμομέτρου, αυτόματα γίνεται αφαίρεση 30 βαθμών, όσο δηλαδή αν ο άνεμος ήταν +5μ/”.
Επίσης στα άλματα, όπου στις περισσότερες φορές δίνεται μόνο η καλύτερη επίδοση κάθε αθλητή, θα έπρεπε στις περιπτώσεις που αυτή είναι με άνεμο πάνω από 2μ/” να αναγράφεται -εφόσον υπάρχει τέτοια- και η καλύτερη με άνεμο εντός ορίων.
Τέλος ένα θέμα που θα θέλαμε να επισημάνουμε είναι ότι δεν δίνεται συχνά σε αγώνες η δέουσα προσοχή στη χρήση του ανεμομέτρου. Πολλές φορές μπορεί να είναι στραβά τοποθετημένο – μετατοπισμένο ή και να υπάρχει κόσμος ακριβώς πλάι του.
(Αξίζει να αναφερθεί και το περιστατικό με τον Pedroso το 1995 που δεν αναγνωρίστηκε παγκόσμιο ρεκόρ 8,96μ. στο μήκος λόγω του ότι στεκόταν πλάι στο ανεμόμετρο κάποιος)
Σε κάθε περίπτωση δεν θα έπρεπε να νοούνται αγώνες αγωνιστικών κατηγοριών κάποιου επιπέδου, χωρίς ανεμομέτρηση – και ηλεκτρονική χρονομέτρηση στα σπριντ.
Κανονισμοί για ανεμομέτρηση
Να αναφέρουμε και ότι ο κανονισμός ορίζει πως “Ο Έφορος Δρόμων θα διασφαλίζει ότι το ανεμόμετρο για τα Αγωνίσματα Δρόμων είναι τοποθετημένο δίπλα στην ευθεία, γειτονικά με τον 1ο διάδρομο και σε απόσταση 50 μ. από τη γραμμή τερματισμού.
Το επίπεδο μέτρησης του ανεμομέτρου θα είναι σταθεροποιημένο σε ύψος 1,22 μ. ± 0,05 μ. και όχι μακρύτερα από 2 μ. από το στίβο.” και “Ο αρμόδιος Έφορος Αγωνισμάτων Κονίστρας θα διασφαλίζει ότι το ανεμόμετρο είναι τοποθετημένο 20 μ. από τη γραμμή απογείωσης. Θα είναι σταθεροποιημένο σε ύψος 1,22 μ. ± 0,01 μ. και όχι μακρύτερα από 2 μ. από το διάδρομο φορας.”
Οι επιδόσεις σε αγωνίσματα έως και 200μ. καθώς και οριζόντια άλματα, αναγνωρίζονται ως ρεκόρ σε άνεμο μέχρι και 2,0μ/δευτερόλεπτο. Για τα σύνθετα ισχύει για τον μέσο όρο των αγωνισμάτων με ανεμομέτρηση. (Πριν το 2016 ίσχυε όριο για 4μ/”)
Η ένδειξη στρογγυλοποιείται στο επόμενο μεγαλύτερο πρώτο δεκαδικό ψηφίο.