Από τη Δευτέρα 11 Μαίου θα έπρεπε να αρχίζει η 2η φάση της επανεκκίνησης του αθλητισμού με βάση το αρχικό πλαίσιο κι ενώ ως τώρα για τα Στάδια είχε γίνει ρύθμιση για τους αθλητές της προΟλυμπιακής ομάδας (δείτε εδώ)
Στην πρόσφατη εισήγηση της Υγειονομικής Επιστημονικής Επιτροπής της Γενικής
Γραμματείας Αθλητισμού αναφέρεται πως “η μετάβαση στην επόμενη φάση θα γίνεται μετά από εκτίμηση της πορείας της επιδημίας στο γενικό πληθυσμό και τη συμμόρφωση με τα μέτρα προστασίας και θα ανακοινώνεται από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού με νέα απόφαση”, κάτι που ακόμα ΔΕΝ έχει συμβεί…
Ενδεικτικά για τη 2η φάση αναγράφεται πως θα είναι επιπλέον για:
- Αθλητές της προολυμπιακής ομάδας (μετά από εισήγηση της ΕΟΕ) από τα αθλήματα κολυμβητηρίου και κλειστών χώρων (κολύμβηση, μαχητικά αθλήματα).
- Αθλητές συλλόγων σε ατομικά αθλήματα εξωτερικού χώρου (15 ετών και άνω).
- Αθλητές με Αναπηρία (ανάλογα βέβαια με το είδος αναπηρίας).
- Υποψήφιοι ΣΕΦΑΑ, Στρατιωτικών Σχολών κλπ.
- Αθλητές ομαδικών αθλημάτων, σε ατομικά προγράμματα, σε κλειστό χώρο (15 ετών και άνω).
Προπονητές και αθλητές στην αναμονή και αβεβαιότητα
Σύμφωνα λοιπόν με το σχέδιο της ΓΓΑ, όταν υπάρξει και η αντίστοιχη ανακοίνωση, αναμένεται πως θα επιτρέπεται η είσοδος για προπόνηση σε περισσότερους αθλητές πλέον (και) του στίβου:
είτε όλων των αθλητών σωματείων τηρώντας φυσικά αριθμητικούς περιορισμούς και αποστάσεις, είτε έστω εθνικών ομάδων – καθώς αυτός ήταν ο αρχικός προσανατολισμόςκι ας μην αναγράφεται – και βέβαια η αγωνία των προπονητών παραμένει.
Όπως εκτιμούν έχει ήδη χαθεί πολύτιμος χρόνος και λένε πως αν παραταθεί η εμμονή και η τυπολατρία στα ΦΕΚ για το πόσοι και ποιοί θα προπονούνται σε ΑΝΟΙΧΤΑ Στάδια και όχι σε κλειστές αίθουσες τότε η …ζημιά ολοένα και θα μεγαλώνει.
Η αγωνία και το άγχος τους, είναι σχετικά με τη δυναμική που θα έχει προσεχώς το σύνολο αθλητών και αθλητριών που ανήκουν (εκτός της «ελιτ») στις προεθνικές και εθνικές ομάδες όλων των κατηγοριών.
Φυσικά και σε όλους εκείνους που παλεύουν να αλλάξουν επίπεδο μέσα από τις δυνατότητες που έχουν στα σωματεία τους.
Μοιάζει πλήρως ακατανόητο, όπως λένε, να έχουν ανοίξει τις πόρτες τους καταρχάς τα εθνικά Στάδια από την περασμένη Τρίτη και επί της ουσίας να είναι κλειστά.
Διότι με βάση τη λίστα της ΓΓΑ ως τώρα προπόνηση στίβου μπορούσε να κάνει ένας στο Καυτατζόγλειο, μία στο Παγκρήτιο, κανένας στο Πανθεσσαλικό, δύο στο Παμπελοποννησιακό…
Στους αθλητικούς χώρους ή σε Στάδια αρμοδιότητας των δήμων η ερμηνεία της κυβερνητικής οδηγίας γίνεται κατά το δοκούν με αποτέλεσμα πάλι οι αθλητές και οι προπονητές να ….πληρώνουν το μάρμαρο.
Η δεύτερη φάση θα δίνει δυνατότητα για είσοδο τουλάχιστον στα μέλη εθνικών ομάδων αλλά αυτό θα πρέπει να το δουν στην πράξη.
Αναμονή επικρατεί για τα δεδομένα που θα ισχύσουν (;) από αυτή την εβδομάδα (δεν αποκλείεται τελικά να κυλήσει όλο το πλάνο έως και κατά μια εβδομάδα)
Ως προς τους υποψηφίους Σχολών, πιθανότερο φαίνεται το σενάριο να πάει από 18 Μαίου, ενώ αναμένονται κι εκεί διευκρινίσεις για το πως θα μπαίνουν – και οι προπονητές τους.
Η απουσία κορύφωσης είναι βραδυφλεγής βόμβα
Η οργή και η αγανάκτηση στις τάξεις των προπονητών, πάντως, επικρατεί και για έναν ακόμα πολύ σημαντικό λόγο.
Είναι κοινή η πεποίθηση ότι δεν υπάρχει αγωνιστικός αθλητισμός χωρίς προπονητικές και αγωνιστικές κορυφώσεις.
Για να υπάρξουν όμως οι δύο προαναφερόμενες αλληλένδετες κορυφώσεις, σαφώς πρέπει να έχει προηγηθεί ειδική προετοιμασία η οποία με κλειστά Στάδια δεν υπάρχει.
Ως τώρα οι αθλητές με τους προπονητές, όπως η συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού στη χώρα μας, ακολούθησε και ακολουθεί τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Απαντες ανά πάση στιγμή δηλώνουν έτοιμοι να μπουν πειθαρχημένα στα Στάδια ακολουθώντας το επιστημονικό πλαίσιο που υπάρχει με τα μέτρα περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού.
Παράλληλα και ο καθηγητής, λοιμοξωλόγος κ. Σωτ. Τσιόδρας έχει εκφράσει δημόσια την άποψή του (δείτε εδώ) για το θέμα των «στιβικών».
Κάθε μέρα που περνάει χωρίς οι αθλητές να μπαίνουν στα ανοιχτά Στάδια δυσκολεύει περισσότερο την ομαλή επανεκκίνηση του προπονητικού και αγωνιστικού προγράμματος του ΣΕΓΑΣ και βάζει σε μεγάλο κίνδυνο τη γενικότερη αγωνιστική προοπτική των πρωταγωνιστών. Ειδικά για τις κατηγορίες από του Κ18 και μικρότερους αλλά και για εκείνους που είναι κοντά ή λίγο πάνω από 30 ετών οι παγίδες είναι πάρα πολλές εάν δεν καταφέρουν να κάνουν έστω μια (μακάρι και παραπάνω) καλή προπονητική και αγωνιστική κορύφωση.
Οι αθλητές όλων των αγωνιστικών κατηγοριών είναι πάνω-κάτω 2 μήνες εκτός προπονήσεων και σύμφωνα με την εμπειρία από την προπονητική χρειάζεται περίπου ίδιος χρόνος για να επανέλθουν στην κατάσταση που βρισκότανε πριν σταματήσουν.
Ο ΣΕΓΑΣ ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του υφυπουργού Αθλητισμού κ. Αυγενάκη υπέβαλε (στις 24/4/2020) σχετικό υπόμνημα (δείτε εδώ) με τις σκέψεις και τις προτάσεις του για την επανεκκίνηση της δραστηριότητας στίβου και προπονητικής και αγωνιστικής, πάντα στο πλαίσιο και στις οδηγίες του Ε.Ο.Δ.Υ.
Αυτό που ζητάνε οι προπονητές είναι ο υφυπουργός Αθλητισμού να επιτρέψει την έγκαιρη υλοποίηση αυτού του σχεδίου ώστε να μη χάνεται πολύτιμος χρόνος.
Stivoz.gr