
Όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Σοφία Σακοράφα, στη διάρκεια της ομιλίας της στη Γενική Συνέλευση, ο ΣΕΓΑΣ χάρη στη συνεργασία με το νέο του χορηγό, τη Stoiximan, θα παραχωρήσει στις 16 ΕΑΣ και στη μία Τοπική Επιτροπή απινιδωτές τελευταίας τεχνολογίας.
Πέραν των ΕΑΣ από μία θα λάβουν και τα τρία Κέντρα Υψηλού Αθλητισμού (ΟΑΚΑ, Άγιος Κοσμάς, Καυτανζόγλειο).
Είναι ζωτικής σημασίας τα αθλητικά σωματεία και οι οργανωμένοι αθλητικοί χώροι να διαθέτουν απινιδωτή – και φυσικά να είναι ενημερωμένοι όλοι το που βρίσκεται και οι προπονητές και το προσωπικό να γνωρίζουν τη χρήση του, που είναι απλή και πολύ καλά καθοδηγούμενη.
Δείτε και στην ενότητα -> Α’ βοήθειες
Χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή – βάσει εγχειριδίου ΕΚΑΒ
Πάντα πρέπει να έχει προηγηθεί κλήση 166 / 112 και ασφαλής προσέγγιση.
Εφόσον δεν υπάρχει ανταπόκριση θύματος (βλέπουμε εάν ανεβοκατεβαίνει ο θώρακας, ακούμε εάν βγαίνει ο αέρας από τη μύτη και το στόμα, αισθανόμαστε στο μάγουλό μας την κίνηση και την υγρασία αυτού του αέρα) τότε σε αυτόν που θα έρθει να μας βοηθήσει ζητάμε να μας φέρει τον Αυτόματο Εξωτερικό Απινιδωτή.
Εμείς συνεχίζουμε κανονικά την Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) εναλλάσσοντας διαρκώς:
α) 30 θωρακικές συμπιέσεις με τη βάση της παλάμης στη μεσότητα του θώρακα πάνω στο στέρνο, με το βάρος του σώματος μας, με ρυθμό 100 -120 /min με ίσο χρόνο χαλάρωσης, σε βάθος 5-6 cm
β) 2 εμφυσήσεις -με κεφαλή θύματος σε έκταση, απελευθερωμένο αεραγωγό και κλείνοντάς του μύτη- διάρκειας περίπου 1″ όπου εκπνέουμε μέχρι να ανυψωθεί ο θώρακας του θύματος.
Μόλις έρθει ο απινιδωτής χωρίς να σταματάμε την ΚΑΡΠΑ, καθοδηγούμε το βοηθό μας εάν δεν γνωρίζει πώς να τον εφαρμόσει.
Μεγάλη προσοχή πρέπει να δοθεί στο ότι πρέπει να βρισκόμαστε σε χώρο που δεν έχει νερά και μεταλλικές επιφάνειες.
Ακολουθούμε τις οδηγίες του απινιδωτή
- Στο γυμνό και στεγνό θώρακα του θύματος το ένα αυτοκόλλητο ηλεκτρόδιο το βάζουμε αριστερά μια παλάμη κάτω από την μασχάλη και το άλλο λίγο πιο κάτω από την δεξιά κλείδα
- Βάζουμε στην υποδοχή του απινιδωτή το βύσμα των ηλεκτροδίων και σε λίγο μας λέει ότι αναλύει το καρδιακό ρυθμό του θύματος.
- Απομακρύνουμε τον κόσμο και δεν ακουμπάμε ούτε εμείς, φωνάζοντας: «μην ακουμπάει κανείς, αναλύει ρυθμό»
- Μετά την ανάλυση του καρδιακού ρυθμού του θύματος και εφόσον ο απινιδωτής διαγνώσει απινιδώσιμο ρυθμό αρχίζει να φορτίζει και όταν είναι έτοιμο ακούγεται ένας χαρακτηριστικός ήχος και μια σχετική φωτεινή ένδειξη.
- Τότε φωνάζουμε: «απομακρυνθείτε θα δώσω ηλεκτρικό ρεύμα».
- Όταν βεβαιωθούμε ότι δεν ακουμπάει κανείς και ούτε εμείς ακουμπάμε τότε πατάμε το αντίστοιχο κουμπί και δίνουμε την ηλεκτρική εκκένωση.
- Μετά την απινίδωση ακολουθούμε τις οδηγίες του απινιδωτή.
- Εάν στην ανάλυση του ρυθμού δεν διαγνωσθεί απινιδώσιμος ρυθμός τότε ακολουθούμε τις οδηγίες του απινιδωτή.
- Εάν το θύμα αρχίσει να αναπνέει φυσιολογικά τότε το τοποθετούμε στην πλάγια θέση ασφαλείας χωρίς να ξεκολλήσουμε τα αυτοκόλλητα ηλεκτρόδια.
- Εάν υπάρχουν και άλλοι που μπορούν να βοηθήσουν κάνουν ΚΑΡΠΑ εναλλάξ κάθε 2 λεπτά.