Οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες έλαβαν χώρα στην Αθήνα το 1896. Η αναβίωση και η διεξαγωγή τους υπήρξε αποτέλεσμα μιας έντονης προσπάθειας τόσο από τον βαρώνο, Πιέρ ντε Κουμπερτέν, όσο και από την Ελληνική Βασιλική Οικογένεια, η οποία είχε ενεργό ρόλο στην επαναφορά και στην ομαλή διεξαγωγή των Αγώνων.

Το 1894, σε συνέδριο που οργάνωσε ο βαρώνος ντε Κουμπερτέν στο Παρίσι, ιδρύθηκε η πρώτη Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή και αποφασίστηκε η αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Τόπος διεξαγωγής τους ορίστηκε η Αθήνα. Αν και ο αριθμός των αθλητών που πήραν μέρος ήταν μικρός, παρʼ όλα αυτά η συμμετοχή ήταν η μεγαλύτερη μέχρι τότε σε αθλητική διοργάνωση.

Η έναρξη των Αγώνων της 1ης Ολυμπιάδας πραγματοποιήθηκε στις 6 Απριλίου 1896 (25 Μαρτίου με το παλιό ημερολόγιο που συνέπιπτε με τη Δευτέρα του Πάσχα για τους ορθοδόξους και με την εθνική επέτειο της ανεξαρτησίας της Ελλάδας). Το Παναθηναϊκό Στάδιο ήταν κατάμεστο από 80.000 θεατές. Παρόντες ήταν ο βασιλιάς Γεώργιος Αʼ, η συζύγός του, βασίλισσα Όλγα και οι γιοι τους. Μετά την ομιλία του προέδρου της οργανωτικής επιτροπής, διαδόχου Κωνσταντίνου, ο βασιλιάς κήρυξε την έναρξη των Αγώνων με τα λόγια:
«Κηρύσσω την έναρξη των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Ζήτω το Έθνος, ζήτω οι Έλληνες».

– Συμμετοχή αθλητών

Στην πρώτη αυτή Ολυμπιάδα η συμμετοχή ήταν ελεύθερη και πήραν μέρος αθλητικοί σύλλογοι και άτομα που είχαν φτάσει στην Αθήνα με δικά τους έξοδα. Μάλιστα, πολλοί από αυτούς δεν ήταν ούτε επίσημοι αθλητές, αλλά τους είχε συγκινήσει η ιδέα των Ολυμπιακών Αγώνων. Οι συμμετέχοντες -που ήταν μόνο άντρες- διαγωνίστηκαν σε 43 αγωνίσματα. Οι Αμερικάνοι κέρδισαν 11 χρυσά μετάλλια, τα περισσότερα στο στίβο. Μορφές των αγώνων, ο μαραθωνοδρόμος Σπύρος Λούης και ο Αυστραλός λογιστής Έντουιν Φλακ, που κέρδισε τα χρυσά σε 800 και 1500 μ., κάτι που ελάχιστοι αθλητές έχουν πετύχει μέχρι σήμερα. Η Ελλάδα, με 49 μετάλλια, από τα οποία τα 10 ήταν χρυσά, αναδείχθηκε πρώτη δύναμη.

Ήρωας των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων, που αποθεώθηκε από τους θεατές, ήταν ο Σπύρος Λούης, του οποίου η νίκη στο Μαραθώνιο παραμένει θρυλική. Κι όμως ο Λούης ήταν ένας από αυτούς που δεν είχαν ασχοληθεί προηγουμένως με τον αθλητισμό.

– Ένα ρεκόρ για την Αθήνα

Το ρεκόρ θεατών σε κολυμβητικούς Αγώνες των Ολυμπιακών όσο κι αν φαίνεται παράξενο, το κρατάει η Ολυμπιάδα της Αθήνας το 1896. Περισσότεροι από 40.000 θεατές παρακολούθησαν από την παραλία, από βάρκες και από πλοία, που βρισκόταν στο λιμάνι της Ζέας, τα 3 αγωνίσματα του Ολυμπιακού προγράμματος.
Το νερό της θάλασσας την ώρα που διεξάγονταν τα κολυμβητικά αγωνίσματα στην Ολυμπιάδα της Αθήνας είχε θερμοκρασία μόλις 13 βαθμούς Κελσίου. Άλλο ένα ρεκόρ, λοιπόν, για την Αθήνα η χαμηλότερη θερμοκρασία υγρού στίβου σε Ολυμπιακούς Αγώνες.
Στους αγώνες αυτούς ακούστηκε για πρώτη φορά ο Ολυμπιακός Ύμνος, σε ποίηση Κωστή Παλαμά και μουσική Σπύρου Σαμάρα.
Στους Ολυμπιακούς της Αθήνας δεν επετράπη η συμμετοχή των γυναικών. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, μια νεαρή Αθηναία, η Σταμάτα ή Μελπομένη Ρεβύθη, έτρεξε μόνη της την επομένη του θριάμβου του Λούη τον μαραθώνιο δρόμο, σε 5 ώρες και 30 λεπτά.
….και μερικά περίργα απο τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες

– Ενώπιον του Εξοχωτάτου…

Ο Γάλλος δρομέας των 100 μέτρων, Τουρνουά, πήρε μέρος στον αγώνα φορώντας λευκά γάντια. «Τρέχω μπροστά στον Βασιλιά», ήταν η αφοπλιστική του εξήγηση.

– Πολυσυμμετοχικότητα

Πολλοί τουρίστες που είχαν έρθει για να παρακολουθήσουν τους αγώνες, ενθουσιασμένοι από το γενικότερο κλίμα που επικρατούσε εκείνες τις μέρες στην Αθήνα, δήλωσαν συμμετοχή σε διάφορα αθλήματα με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση του Άγγλου Τζον Μπόλαντ, ο οποίος κέρδισε χρυσά μετάλλια στο απλό και το διπλό του τένις, αναπληρώνοντας έναν αθλητή που αρρώστησε.

…- Να το πάρεις το κορίτσι

Ο μεγάλος εθνικός ευεργέτης Γεώργιος Αβέρωφ θέλησε να «ξεφορτωθεί» την κόρη του και πρότεινε στον Σπύρο Λούη να του τη δώσει για νύφη. Ο νερουλάς δε μάσησε και το συνοικέσιο δεν έλαβε αίσιο τέλος.

Επιμέλεια: Αλέξης Γρίβας

Δείτε και: -> ιστορικό των Ολυμπιακών Αγώνων

Προηγούμενο άρθροΤην Πέμπτη 14 Απριλίου η Β’ φάση του Σχολικού σε 7 ομίλους
Επόμενο άρθροΠαγκύπριοι Μαθητικοί αγώνες Λυκείων (Λευκωσία, 5/4)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ